29 Αύγουστος 2015, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2015, 16:39

«Η περίπτωση Καποδίστρια»: Ένα εικαστικό αφιέρωμα στην Αίγινα

  • «Η περίπτωση Καποδίστρια»: Ένα εικαστικό αφιέρωμα στην Αίγινα
    Στα αριστερά έργο του Παναγιώτη Πασάντα και στα δεξιά έργο της Ειρήνης Βογιατζή

Στην Αίγινα τα ίχνη του είναι διάσπαρτα. Το Ορφανοτροφείο του νησιού, το Κυβερνείο αλλά και το Εϋνάρδειο φέρουν τη σφραγίδα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος. Το στασίδι του άλλωστε στον μητροπολιτικό ναό του νησιού παραμένει άθικτο, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης. Αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια είναι και η νέα έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο, 29 Αυγούστου, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του δήμου Αίγινας. Θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο τίτλος της ομαδικής εικαστικής έκθεσης είναι «Η περίπτωση Καποδίστρια» και εντάσσεται στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος «Fistiki Fest 2015».

Πρόκειται για μια παρουσίαση που φιλοδοξεί να φωτίσει το βίο αλλά και το έργο του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Οι ζωγραφικές δημιουργίες, βέβαια, δεν περιορίζονται μόνο στο να σκιαγραφήσουν την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια· μέσα από τον καμβά βγαίνουν οικείες μορφές από τον περίγυρό του αλλά και τόποι που διέσχισε και άφησε το διακριτό αποτύπωμά του.


Έργο της Βούλας Καραμπατζάκη

Ανάμεσα στους δημιουργούς που μετέχουν με έργα τους στην έκθεση είναι οι: Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Γιάννης Μπεκιάρης, Γεύσω Παπαδάκη, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Στέλιος Πετρουλάκης, Αθηνά Χατζή, Μαρίνα Στελλάτου, καθώς και πολλοί ακόμη.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού ενώ η παρουσίαση σύντομα αναμένεται να μεταφερθεί και στο Ναύπλιο με την συμμετοχή περισσότερων καλλιτεχνών από την Αθήνα.


Έργο του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη

Ο Ιωάννης Καποδίστριας διατέλεσε πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας κατά την μεταβατική περίοδο και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων. Στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, έφτασε τον Ιανουάριο του 1828 και παρέμεινε για 22 μήνες προτού ανακηρυχθεί νέα πρωτεύουσα το Ναύπλιο. Στο διάστημα αυτό ο Καποδίστριας κατάφερε να προωθήσει πολιτικές και συνταγματικές πρωτοβουλίες, οικονομική και στρατιωτική πολιτική, ενώ μεταξύ άλλων είχε ιδρύσει ένα πρότυπο ορφανοτροφείο για τα 500 ορφανά του Αγώνα αλλά και το κεντρικό σχολείο του νησιού (γνωστό και ως Εϋνάρδειο).