28 Αύγουστος 2015, 14:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Αύγουστος 2015, 14:28

Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η υφαρπαγή των περιουσιών από την Τουρκία

  • Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η υφαρπαγή των περιουσιών από την Τουρκία
    Αρμενική γειτονιά στην Προύσα στις αρχές του 20ού αιώνα (φωτ.: Armenians in Turkey 100 Years Ago / Εκδόσεις: Birzamanlar Yayincilik)
  • Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η υφαρπαγή των περιουσιών από την Τουρκία
    Η αρμενική γειτονιά της Νικομήδειας, αρχές του 20ού αιώνα (φωτ.:Armenians in Turkey 100 Years Ago / Εκδόσεις Birzamanlar Yayincilik)

Το πολυσυζητημένο θέμα της λεηλασίας των αρμενικών περιουσιών μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Οθωμανούς Τούρκους πραγματεύονται ο Τανέρ Ακτσάμ και ο Ουμίτ Κουρτ στο βιβλίο τους Το πνεύμα των νόμων: Η λεηλασία του πλούτου στην Αρμενική Γενοκτονία που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Berghahnbooks.

Ο διάσημος Τούρκος καθηγητής του πανεπιστήμιου Κλαρκ Τανέρ Ακτσάμ και ο υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας στο ίδιο πανεπιστήμιο Ουμίτ Κουρτ εξετάζουν σε βάθος τη σχέση μεταξύ Δικαίου και  ιδιοκτησίας με τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους εξετάζουν την κατάσχεση των αρμενικών περιουσιών στη διάρκεια της Γενοκτονίας και τις προσπάθειες που ακολούθησαν από την πλευρά των τουρκικών Αρχών να διατηρήσουν αυτό τον πλούτο.

Από την ανάλυση των νόμων και των συνθηκών αποκαλύπτεται ότι τα διατάγματα που εκδόθηκαν στη διάρκεια της Γενοκτονίας αποτελούν τους κεντρικούς πυλώνες του τουρκικού συστήματος των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και διατηρούν τη νομική ισχύς τους.

Ωστόσο, παρόλο που η Τουρκία έχει συνυπογράψει διεθνείς συμφωνίες για να επιστρέψει τις περιουσίες στους Αρμένιους, συνεχίζει να αρνείται να το πράξει.

Το βιβλίο αποδεικνύει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι οι γενοκτονίες δεν εξαρτώνται απο την κατάργηση του νομικού συστήματος και την κατάργηση των δικαιωμάτων αλλά, αντιθέτως, οι δράστες χειραγωγούν το νομικό σύστημα για να διευκολύνουν τα σχέδιά τους.

Στην κριτική του για το βιβλίο, ο Έρικ Γουέιτζ από το κολέγιο CUNY της Νέας Υόρκης τόνισε πως οι Ακτσάμ και Κουρτ «έχουν γράψει ένα σημαντικό βιβλίο... Γνωρίζουμε πως οι γενοκτονίες συνοδεύονται από την απαλλοτρίωση της περιουσίας του συγκεκριμένου πληθυσμού... Αλλά τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει για την Αρμενική Γενοκτονία – μέχρι σήμερα».