29 Αύγουστος 2015, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2016, 15:21

Ο ορεινός πετεινός τουριστική ατραξιόν στις Ποντικές Άλπεις (φωτο)

  • Ο ορεινός πετεινός τουριστική ατραξιόν στις Ποντικές Άλπεις (φωτο)

Ο νομός Ριζούντας με τα απότομα φαράγγια, τις συνήθως καλυμμένες από χιόνι βουνοκορφές, τα καταπράσινα οροπέδια και τα αμέτρητα ποτάμια προσελκύει όλο το χρόνο πλήθος επισκέπτες. Η επαρχία Ικίζντερε (İkizdere, Διπόταμος) απέχει 36 χλμ. από την ακτογραμμή του Εύξεινου Πόντου, και περιλαμβάνει 21 ορεινά χωριά. Εκεί, στις υπώρειες των Ποντικών Άλπεων, σε υψόμετρο πάνω από 2.300 μέτρα υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή: ο άγριος πετεινός και η άγρια κότα (επιστημονική ονομασία Tetrao mlokosiewiczi).

Ικίζντερε σημαίνει «δίδυμα ποτάμια». Η ονομασία δόθηκε στην πόλη επειδή έχει χτιστεί σε φαράγγι. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι μέχρι τη διάβαση Οβίτ, στην κορυφή των Ποντικών Άλπεων (2.640μ.).

Το είδος είναι προστατευόμενο και ο δήμος της περιοχής έχει δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο προκειμένου ντόπιοι αλλά και ξένοι να μπορούν να βλέπουν με κιάλια ένα από τα πιο σπάνια είδη στην Τουρκία.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται και η Γιορτή Πετεινού προκειμένου να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του είδους. Φέτος διοργανώθηκε η 11η γιορτή κατά σειρά, με επίκεντρο το χωριό Σιβρίκαγια (Sivrikaya).

Gallery