27 Αύγουστος 2015, 19:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2015, 18:29

Τσουνάμι 5 μέτρων απειλεί την Κρήτη σε περίπτωση μεγάλου σεισμού

  • Τσουνάμι 5 μέτρων απειλεί την Κρήτη σε περίπτωση μεγάλου σεισμού

Τσουνάμι ύψους 5 μέτρων θα μπορούσε να πλήξει τη νότια και νοτιοδυτική Κρήτη μετά από σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 3,5 τ.χλμ. ξηράς, κατά μήκος των ακτών του νησιού, να βρίσκονταν κάτω από το νερό. Μικρότερος κίνδυνος θα υπήρχε για τις ακτές της Σικελίας και της Λιβύης.

Σε αυτές τις εκτιμήσεις κατέληξε μια νέα ελληνοϊταλική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ωκεανογραφίας «Ocean Science» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τις πιθανές επιπτώσεις από ένα μετασεισμικό τσουνάμι. Όπως επισήμαναν, τα τσουνάμι στη Μεσόγειο δεν είναι τόσο συχνά όσο στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό. Συμβαίνουν όμως κατά καιρούς, μετά από σεισμούς οι οποίοι προκαλούνται λόγω της συνεχούς σύγκρουσης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με την ευρωπαϊκή, καθώς η πρώτη αργά καταβυθίζεται κάτω από τη δεύτερη.

Περίπου το 10% των τσουνάμι της Γης λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Κατά μέσο όρο, συμβαίνει ένα μεγάλο τσουνάμι ανά αιώνα. Με δεδομένο ότι περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντίθετα με τους ανοιχτούς ωκεανούς, στη Μεσόγειο τα κύματα ενός τσουνάμι αφήνουν μικρά χρονικά περιθώρια για προειδοποιητικό σήμα.