27 Αύγουστος 2015, 15:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2015, 15:35

Η Γενοκτονία των Ποντίων το θέμα της «11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας»

  • Η Γενοκτονία των Ποντίων το θέμα της «11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας»
    Από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΠΟΕ: Αφροδίτη Ζαμανίδου, Χρήστος Τοπαλίδης, Ηρακλής Τσακαλίδης

Ως μήνυμα - απάντηση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία χωρίς κανείς να το περιμένει, όπως σημείωσε, αφαίρεσε από την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου το κεφάλαιο που αναφερόταν στη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, βλέπει τη φετινή 11η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Χρήστος Τοπαλίδης.

Το θέμα της φετινής συνάντησης, η Γενοκτονία, αποφασίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, δηλαδή πολύ καιρό πριν αφαιρεθεί το συγκεκριμένο κεφάλαιο.

«Η εμμονή μας στο ζήτημα της Γενοκτονίας δεν είναι άδικη. Βλέπουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι έναν εσωτερικό εχθρό στη μάχη που δίνουμε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Δεν θέλω να αναφερθώ σε σκοπιμότητες, προφανώς η αφαίρεση του συγκεκριμένου κεφαλαίου έγινε λόγω άγνοιας.

»Το θέμα πρέπει να λυθεί πριν ανοίξουν τα σχολεία. Για μας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ο όρος Γενοκτονία στη σχολική ύλη. Η συνάντηση της νεολαίας της ΠΟΕ είναι πλέον θεσμός και στέλνει μήνυμα, με πολλαπλούς αποδέκτες, ότι η ποντιακή νεολαία είναι προσηλωμένη στις αξίες. Η ΠΟΕ πιστεύει στη νεολαία, η οποία θα μας οδηγήσει έξω από τις συνθήκες κρίσεις που βιώνουμε σήμερα», είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ο Χρήστος Τοπαλίδης.

Από αύριο οι νέοι στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα
Από την Παρασκευή 28 έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου θα διαρκέσει η 11η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ, στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας.

Η γενική γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας, Αφροδίτη Ζαμανίδου, είπε ότι φέτος θα συμμετάσχουν περίπου 150-180 νεολαίοι, λιγότεροι από άλλες χρονιές εξαιτίας των περιορισμένων εγκαταστάσεων της μονής.

Η ποντιακή λύρα θα είναι και πάλι κυρίαρχη σε αυτήν τη συνάντηση.

Σύμφωνα με την Α. Ζαμανίδου, οι εγγραφές των συμμετεχόντων θα γίνονται την Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 6:00 το απόγευμα, και θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων.


Από την περσινή 10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Η φετινή συνάντηση θα έχει τρεις θεματικές ενότητες: «Γενοκτονία - Γυναικοκτονία - Παιδοκτονία: Το μαζικό έγκλημα και η αναγνώριση», «Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πολιτικές διαστάσεις - Προοπτικές», και «Η αντεπίθεση της Ανθρωπότητας».

Θα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης, η οποία φυλάσσεται στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας, παρουσίαση εκθέσεων και ζωγραφιών από τον πανελλήνιο παιδικό διαγωνισμό για τη Γενοκτονία, συζήτηση για τα ναρκωτικά, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους και φυσικά ποντιακό γλέντι. Θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με τα συμπεράσματα και την έκδοση των ψηφισμάτων.

«Στόχος της συνάντησης είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ της νεολαίας. Βλέπουμε πώς σκέφτονται οι νέοι μας και καμαρώνουμε για το επίπεδό τους. Αυτές οι συναντήσεις αποτελούν ευκαιρία για πολιτιστική αναγέννηση της νεολαίας», είπε τέλος ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Τσακαλίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Όλο το πρόγραμμα της συνάντηση εδώ.