27 Αύγουστος 2015, 15:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2015, 15:40

Σε κλίμα έντασης η παράδοση της διερευνητικής από τον Λαφαζάνη

  • Σε κλίμα έντασης η παράδοση της διερευνητικής από τον Λαφαζάνη
    Με χαμόγελα αλλά και ένταση έγινε η συνάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Προκόπη Παυλόπουλο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Δυσφορία προκάλεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο γεμάτος αιχμές λόγος του προέδρου της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την παράδοση της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας δήλωσε ότι παρόλο που δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, ο χρόνος που είχε στα χέρια του τη διερευνητική εντολή αξιοποιήθηκε πλήρως μια και είχε επαφές με εκπροσώπους σχεδόν όλου του λαού.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέμεινε στην ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να διαπιστωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα έσπευσε να εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε συνάντηση αλλά να προχωρήσει σε κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών μαζί τους.

«Οι μεγαλύτερες αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος. Δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες· λέει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν αποκαταστήσουμε αυτό με τηλεφωνικές συνομιλίες θα κάνουμε λάθος» είπε ο πρόεδρος της ΛΑΕ.

Η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν άμεση αλλά συγκρατημένη· «Να είστε βέβαιος ότι τηρείται το Σύνταγμα» είπε και έκλεισε τη συζήτηση με ένα «ευχαριστώ πολύ». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαμογέλασε και ανταπάντησε «να δούμε».

«Προειδοποιήσεις» Λαφαζάνη προς ΠτΔ
Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρώην υπουργός Ανασυγκρότησης και μέχρι πρότινος κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι απαραίτητη και πως οι εκλογές δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγγείλει τις επόμενες ώρες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον δεν προβεί στις δύο αυτές πρωτοβουλίες, που όπως είπε, επιτάσσει το Σύνταγμα και η Δημοκρατία.