30 Αύγουστος 2015, 15:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγουστος 2015, 14:18

Kυριάκος Ποζρικίδης: Ηγέτης στα Βαλκάνια η ΔΕΘ-HELEXPO AE

  • Kυριάκος Ποζρικίδης: Ηγέτης στα Βαλκάνια η ΔΕΘ-HELEXPO AE

Ηγέτης στον κλάδο της στα Βαλκάνια, σε μια πολύ σημαντική για τη χώρα αγορά περίπου πενήντα εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και σημείο αναφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο για τα Βαλκάνια, οραματίζεται τη ΔΕΘ-HELEXPO AE ο διευθύνων σύμβουλός της και από τον περασμένο Ιούνιο πρόεδρος της Ένωσης Εκθέσεων Κεντρικής Ευρώπης (CEFA), Πόντιος στην καταγωγή,
δρ Κυριάκος Ποζρικίδης.

«Όποιος, για παράδειγμα, ενδιαφέρεται να βρει κρασί ελληνικό, να μπορεί να βρει σε μας και κρασί από τη Βουλγαρία ή τα Σκόπια.

»Στόχος μας είναι να δώσουμε στην εταιρεία διεθνή χαρακτήρα μέσα από συνέργειες σε διεθνή δίκτυα και οργανισμούς, μια και είναι πολύ ακριβό να κάνεις το δικό σου δίκτυο. Γι’ αυτό κάνουμε άνοιγμα στα Βαλκάνια.

»Είναι μια αγορά για τα δικά μας δεδομένα, αφού είναι αδύνατο να συναγωνιστούμε τη Σαγκάη ή το Ντουμπάι», λέει στο pontos-news.gr ο Κ. Ποζρικίδης.

Εξηγεί ωστόσο ότι θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Από το σχεδιασμό του εξαιρεί την Τουρκία, και ειδικότερα την Κωνσταντινούπολη, επειδή αποτελεί μια μεγάλη αγορά με διαφορετικές δυνατότητες.

Περισσότεροι εκθέτες και επισκέπτες
Μετά την ομαλότατη επίτευξη της ενοποίησης των δύο εταιριών (ΔΕΘ και HELEXPO), η διοίκηση της ενοποιημένης πλέον εταιρείας έριξε βάρος στην ενδυνάμωση του προϊόντος της, δηλαδή στη διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων.

«Οι πωλήσεις απαιτούν συγκεκριμένη στρατηγική και δεν είναι πλέον εύκολο να επιτευχθούν. Πρέπει να προσφέρεις στον πελάτη ένα μοναδικό προϊόν, που να έχει μια αξία. Περισσότεροι εκθέτες και επισκέπτες, δηλαδή περισσότερος εισερχόμενος επαγγελματικός τουρισμός, σημαίνει περισσότερα “φρέσκα” χρήματα για την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης και για τη χώρα γενικότερα.

»Οι εκθέσεις αποτελούν τον καθρέφτη της οικονομίας μιας χώρας, και η πορεία του ΑΕΠ είναι παράλληλη με αυτήν των τζίρων των εκθέσεων. Σε εμάς αυτά τα δύο την τελευταία διετία δεν κινούνται παράλληλα, αλλά οι τζίροι έχουν ανοδική πορεία», διευκρινίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ.

Τα τελευταία δύο χρόνια διπλασιάστηκαν οι επισκέπτες στο σύνολο των εκθέσεων της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, αφού από 500.000 αυξήθηκαν στο 1.000.000 ετησίως με κορύφωση βέβαια την περίοδο της Έκθεσης. Η 80ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται στη χειρότερη περίπτωση να έχει τους 250.000 επισκέπτες της περσινής, 79ης ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Ποζρικίδης μάς ανακοίνωσε και τη διοργάνωση της έκθεσης «Aquatherm» τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σε συνεργασία με τη Reed, έναν από τους μεγαλύτερους διοργανωτές εκθέσεων στον κόσμο.

Πρόεδρος της CEFA
Μέλος της Ένωσης Εκθέσεων Κεντρικής Ευρώπης είναι την τελευταία δεκαετία η ΔΕΘ-HELEXPO AE, φορέας στον οποίο από τον περασμένο Ιούνιο ο Κ. Ποζρικίδης είναι πρόεδρος.

Είναι η πρώτη φορά που κάποιος Έλληνας εκλέγεται πρόεδρος στον συγκεκριμένο φορέα, και μάλιστα με ομόφωνη ψήφο.

«Οι συνάδελφοι με τίμησαν με την ψήφο τους. Αυτό δεν γίνεται αυτόματα, ούτε αποτελεί κάποιο είδος ανταλλαγής. Έχει να κάνει με σχέσεις εμπιστοσύνης, εκτίμησης και συνεισφοράς. Η εκλογή μου στο εξής θα βοηθήσει περισσότερο στη δικτύωση και λιγότερο στις πωλήσεις. Θα βοηθήσει στις διμερείς συνεργασίες και στις πιθανές συνέργειες, ώστε, για παράδειγμα, να γίνεται ανταλλαγή χώρων για την προώθηση προϊόντων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, αλλά και δικά μας στο εξωτερικό. Στις πωλήσεις η εκλογή μου βοηθάει μόνο δευτερογενώς. Για να έχεις μεγαλύτερη πρόσβαση στα δίκτυα του εξωτερικού, θα πρέπει να έχεις σωστό προϊόν».

Ο Κ. Ποζρικίδης διανύει παράλληλα και τη δεύτερη θητεία του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων και είναι ένας από τους 11 αιρετούς της Ευρώπης.

Η έκπληξη της ΔΕΘ-HELEXPO
Μια ξεχωριστή πινελιά φέτος στην Έκθεση θα είναι τα εκμαγεία (αντίγραφα) των Μαγεμένων, των αγαλματιδίων που κατασκευάστηκαν επί ρωμαϊκής κυριαρχίας στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς της πόλης και εκλάπησαν από Γάλλους τον 19ο αιώνα. Θα μεταφερθούν στην 80ή ΔΕΘ από το Λούβρο όπου εκτίθενται.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της 80ής ΔΕΘ θα τοποθετηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Περίπτερο 3, όπου θα αναδεικνύεται η ιστορία τους. Μόλις κλείσει η Έκθεση, τα αντίγραφα των Μαγεμένων θα μείνουν στην πόλη και θα αποτελέσουν κληρονομιά της.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από περίπου έναν χρόνο κι έπρεπε να γίνει σωστά η διαδικασία ώστε να έρθουν οι Μαγεμένες στη Θεσσαλονίκη και στη φετινή ΔΕΘ», λέει ο Κ. Ποζρικίδης. Οι Μαγεμένες είναι οκτώ αγάλματα τα οποία βρίσκονται σε τέσσερις διμέτωπες κολόνες. Για να έρθουν τα αντίγραφά τους στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε για αρκετό καιρό συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Γαλλίας.

Πολιτικοί και πολιτική
Μολονότι φέτος οι συνθήκες πραγματοποίησης της ΔΕΘ είναι διαφορετικές, με φόντο τις εκλογές και το γεγονός ότι δεν θα παραστεί εν ενεργεία πρωθυπουργός, ο Κ. Ποζρικίδης αξιολογεί ως σημαντική την παρουσία του εκάστοτε πρωθυπουργού, θεσμός που άλλοτε ξεκίνησε από το 1928 με την παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η Έκθεση καθίσταται το επίκεντρο και πολιτικά, μια και γίνονται εξαγγελίες, όμως «η πόλη δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε σιδερόφρακτη, αφού η Έκθεση είναι μια γιορτή».