28 Αύγουστος 2015, 08:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2015, 18:45

Από το ποντιακό χωριό του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Μεχμανά, η γιαγιά Αγάπη μιλά στα ποντιακά

Φέρει επάξια τον τίτλο της πιο απομακρυσμένης αποικίας Ελλήνων μεταλλωρύχων του Πόντου. Είναι απομονωμένο από καθετί ελληνικό – στην πραγματικότητα απομονωμένο από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Το Μεχμανά είναι ένα καθαρόαιμο ποντιακό χωριό στο Ναγκόρνο (Ορεινό) Καραμπάχ, ή Αρτσάχ όπως το αποκαλούν οι Αρμένιοι.

Η Αγάπη Μιχαηλίδου, 80 ετών την εποχή του βίντεο που εξασφάλισε το pontos-news.gr, επέστρεψε στο Μεχμανά αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, το 1993. Είχε καταφύγει στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του κράτους του Αρτσάχ. «Βρήκα το σπίτι μου γκρεμισμένο», λέει στα ποντιακά.

Η 80χρονη μιλά ποντιακά και ξεναγεί τους επισκέπτες της στο χωριό.

Τους ανοίγει το φτωχικό της σπίτι και κάνει… επιδρομή στο κοτέτσι για να ταΐσει τους ανθρώπους που ήρθαν από τόσο μακριά. «Όταν πάτε στην Ελλάδα να πείτε “όμορφο χωριό ήτανε, ό,τι μπορέσανε κάνανε”», τους προτρέπει, και δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους επισκέπτες της. «Τώρα ξέρουμε ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα μάς σκέφτονται, ξέρουν ότι υπάρχει το χωριό και ότι ζουν κάποιοι σε αυτό», λέει. 

  • Το βίντεο είναι απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ Τελευταίοι Έλληνες Πόντιοι - Ρωμαίοι (4 επεισόδια), σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ιωαννίδη. Κείμενα-αφήγηση: Ιωάννης Νικολόπουλος. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς Άγνωστη-Γνωστή Ρωσία, σε συνεργασία με την ΕΡΤ3.