27 Αύγουστος 2015, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2015, 14:43

Ο Σύλλογος Ποντίων Σύρου τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτο)

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Σύρου τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτο)

Είναι γνωστή η μακραίωνη ιστορία που συνδέει τους Αρμένιους και τους Έλληνες, με τους δυο λαούς να δίνουν συνεχώς παραδείγματα σε εκδηλώσεις και δρώμενα αποδεικνύοντας πως έχουν παράλληλες ιστορίες ξεριζωμού να διηγηθούν.

Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των Αρμενίων. Ο ποντιακός σύλλογος και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 22 Αυγούστου επιμνημόσυνη δέηση στο στρατόπεδο Σύρου που ως αμερικάνικο ορφανοτροφείο της Near East Relief είχε φιλοξενήσει χιλιάδες παιδιά, Αρμενόπουλα και Ελληνόπουλα μετά το 1922.


Ουρανία Πανταζίδου και Λουντμίλα Μπαρσεγιάν καταθέτουν στεφάνι στη μνήμη των Αρμενίων

Την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του στρατοπέδου από τη βουλευτή του κοινοβουλίου του Ναγκόρνο Καραμπάχ Λουντμίλα Μπαρσεγιάν και την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Σύρου Ουρανία Πανταζίδου.

Στη λιτή τελετή παραβρέθηκαν μέλη της Αρμενικής Εθνικής Κοινότητας Ελλάδος αλλά και η ομάδα των παιδιών από την Αρμενία που φιλοξενείται στη Σύρο, καθώς και μέλη του ποντιακού συλλόγου του νησιού. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων προσφέρθηκαν σε όλους ωτία.


Ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου