26 Αύγουστος 2015, 18:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγουστος 2015, 17:47

Βιολογικό ψωμί από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

  • Βιολογικό ψωμί από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Με την ονομασία ετικέτας «Αρτοθαλασσιές», ένα βιολογικό καινοτόμο συσκευασμένο ψωμί, προϊόν αρτοποιίας, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χωρίς συντηρητικά, κυκλοφορεί από φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Το ψωμάκι αυτό μάλιστα συμμετείχε στο διαγωνισμό Ecotrophelia 2015 του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) τον περασμένο Ιούνιο.

Ειδικότερα, το προϊόν ανέπτυξαν οι φοιτήτριες Δήμητρα Κυριαζή, Μαρία Σιδηροπούλου και Γεωργία Χριστοδουλοπούλου υπό την καθοδήγηση του Θεοφάνη Γεωργόπουλου, καθηγητή Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και σε συνεργασία και υποστήριξη με διάφορες εταιρείες.

Το ψωμί «Αρτοθαλασσιές» ζυμώνεται με βιολογικό αλεύρι (βιολογικό σκληρό και βιολογικό μαλακό σίτο), προστιθέμενη φυτική ίνα που είναι η ινουλίνη από αγκινάρα, μαγιά, βιολογικό σουσάμι και θαλασσινό νερό (νερό που περιέχει θαλασσινό αλάτι).

Η καινοτομία του προϊόντος, που του προσθέτει γεύση και άρωμα, είναι η πλήρης αντικατάσταση του νερού και του μαγειρικού αλατιού από θαλασσινό νερό. Μάλιστα το θαλασσινό νερό έχει υποβληθεί σε επεξεργασία κι έχει αποστειρωθεί ώστε να πληροί τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Η προστιθέμενη ινουλίνη αγκινάρας συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου και του σιδήρου.

Το ψωμί μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε τρεις ημέρες εφόσον αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος. Είναι συσκευασμένο σε πλαστικά κουτιά πολυαιθυλενίου (PET) και η όλη παρασκευή και συσκευασία έχουν γίνει σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.