26 Αύγουστος 2015, 13:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγουστος 2015, 13:02

Αίμα στην Ουκρανία και κόκκινες γραμμές

  • Αίμα στην Ουκρανία και κόκκινες γραμμές
    Παιδιά από την Ουκρανία στο Βερολίνο, όπου έγινε η συνάντηση Ποροσένκο, Μέρκελ, Ολάντ (φωτ.: EPA / Wolfgang Kumm)

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας υποσχέθηκαν να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει το Κίεβο, την ώρα που η εκεχειρία συνεχίζει να παραβιάζεται και καταγράφηκαν πέντε θάνατοι σε 24 ώρες.

Η συνέχιση των αιματηρών συγκρούσεων σημειώθηκε μετά τη σύνοδο στην οποία συμμετείχαν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με στόχο να αναζητηθούν τρόποι για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.


(Φωτ.: EPA / Kay Nietfeld)

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές», ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας για διπλωματικές υποθέσεις, Κοστιαντίν Γελισέγεφ.

«Εάν η Ρωσία τις παραβιάσει, θα υπάρξει μια σθεναρή αντίδραση από την ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες», πρόσθεσε.

Μία από αυτές τις κόκκινες γραμμές είναι οι τοπικές εκλογές στις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών, που έχουν προκηρυχθεί για την 18η Οκτωβρίου στην αυτοανακηρυγμένη λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ και για την 1η Νοεμβρίου σε εκείνη του Λουγκάνσκ, στις οποίες δεν μπορούν να πάρουν μέρος δυνάμεις προσκείμενες στην ουκρανική κυβέρνηση, ανέφερε.


(Φωτ.: EPA / Alexander Ermochenko)

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες του Βερολίνου, οι επιθέσεις εντείνονται στο πεδίο. Δύο Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κοντά στο Ντονέτσκ και δύο κοντά στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας και η τελευταία μεγάλη πόλη στην εμπόλεμη ζώνη υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης. Δώδεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν, κατά την ίδια πηγή. Επίσης, ένας άμαχος σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Πάνω από 6.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από το ξέσπασμα της σύρραξης τον Απρίλιο του 2014.