24 Αύγουστος 2015, 22:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2015, 22:30

«Στην Παλμύρα καταπατείται κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ηθικής»

  • «Στην Παλμύρα καταπατείται κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ηθικής»

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας συνιστά η καταστροφή του ναού του Διός-Βάαλ στην Παλμύρα της Συρίας και πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη από τη διεθνή κοινότητα, τονίζει σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Επίσης υπογραμμίζει τη στενή πολιτιστική σχέση της Ελλάδος με τη Συρία, από την εποχή των επιγόνων του Μεγάλου Αλέξανδρου, των ελληνιστικών βασιλείων, των βυζαντινών χρόνων αλλά και κατά τους νεότερους χρόνους.

«Επιστήμονες εκτελούνται με αποτρόπαιο τρόπο και πολιτιστικά αγαθά καταστρέφονται συστηματικά. Σήμερα με οδύνη πληροφορούμαστε ότι ένα μοναδικό μνημείο οικουμενικής σημασίας, ο ναός του Διός-Βάαλ (στην Παλμύρα της Συρίας) υπέστη εκτεταμένες και ανυπολόγιστες ζημιές από τα χέρια βανδάλων, φανατικών και μισαλλόδοξων ανθρώπων, οι οποίοι επιδεικνύουν το μένος τους σε κάθε μορφή της πολιτιστικής κληρονομιάς - δημιουργίας της ανθρωπότητας».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Αγάλματα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια εξαλείφονται από την κληρονομιά του κοινού παρελθόντος. Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ελληνική και διεθνής κοινή γνώμη την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου αλλά πολύ περισσότερο την καταπάτηση κάθε έννοιας ηθικής. Οι συγκεκριμένες βίαιες και τρομοκρατικές πράξεις αντιβαίνουν σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και η Ελλάδα προτίθεται να πράξει ό,τι είναι δυνατό δεδομένων των συνθηκών και σε συντονισμό με την ηγεσία της UNESCO».