25 Αύγουστος 2015, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2015, 12:23

Ένας παραδοσιακός γάμος στο νομό Ριζαίου, στον Πόντο (φωτο-βίντεο)

  • Ένας παραδοσιακός γάμος στο νομό Ριζαίου, στον Πόντο (φωτο-βίντεο)

Η νύφη φεύγει από το σπίτι ντυμένη στα λευκά και με ένα κόκκινο πέπλο να σκεπάζει το πρόσωπό της. Την ώρα που αφήνει πίσω της το πατρικό της, ο πατέρας μπήγει ένα μαχαίρι στην πόρτα του σπιτιού. Συγγενείς ρίχνουν τουφεκιές στον αέρα και ο αδερφός την πιάνει από το μπράτσο, της κρατάει μια κόκκινη ομπρέλα και την συνοδεύει μέχρι το σπίτι του γαμπρού. Δημοσιογράφοι που έχουν φτάσει στο χωριό Τοπλούτζα στριμώχνονται για δηλώσεις και οι φωτογράφοι σπεύδουν να απαθανατίσουν τη στιγμή. Είναι μάρτυρες ενός παραδοσιακού γάμου στην επαρχία Τσαμλίχεμσιν που βρίσκεται στο νομό Ριζαίου.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη στις πολυτελείς αίθουσες των ξενοδοχείων και στο… ευρωπαϊκό στιλ. Έτσι παντρεύονται όπως επιτάσσει η παράδοση, στην πλατεία του χωριού ενώπιον όλων.   

Η επαρχία Τσαμλίχεμσιν κατοικείται κυρίως από αρμενόφωνους μουσουλμάνους, η πορεία των οποίων έχει πολλά κοινά με αυτή των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του νομού Τραπεζούντας.

Ο συγκεκριμένος γάμος της Μπινούρ Κους και του Ομέρ Γκιουνμπάι έτυχε θερμής υποδοχής και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου των Χωριών Μεκαλεσκιρίτ (Mekaleskirit Köyleri Sosyal Yardımlaşma Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği).

Η πομπή με επικεφαλής τη νύφη και τον συνοδό της έφτασε μέχρι το σπίτι του γαμπρού με τη συνοδεία άσκαυλου (που είναι και το κυρίαρχο όργανο στην περιοχή), και τραγουδιών που λέγονταν από τους καλεσμένους. Αμέσως μόλις η νύφη συνάντησε τον γαμπρό, όλοι όσοι ήθελαν να κάνουν δώρο κάποιο χρηματικό ποσό στους νεόνυμφους, μπήκαν στη σειρά και άρχισαν να καρφιτσώνουν τα χαρτονομίσματα πάνω στο ζευγάρι.

«Από εδώ και στο εξής, τέρμα στα σαλόνια», δήλωσαν συγγενείς, φίλοι και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής.

Gallery