24 Αυγούστου 2015, 10:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αυγούστου 2015, 11:00

Έως τις 30 Αυγούστου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

  • Έως τις 30 Αυγούστου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Από σήμερα έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου έχουν περιθώριο οι 800.000 φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα τις δηλώσεις τους να σπεύσουν να τακτοποιήσουν αυτή την εκκρεμότητα καθώς λήγει η νέα μίνι-παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί δηλώσεις από περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους σε σύνολο 5,8 εκατ. φυσικών προσώπων που έχουν σχετική υποχρέωση. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή τις επόμενες ημέρες η αποστολή του συνόλου των δηλώσεων χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα ως την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Αυτό ισχύει για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μετά την επιβολή των capital controls.

Οι επόμενες δόσεις πληρωμής του φόρου για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα από την εφορία λήγουν κανονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει και η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2016, και όπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δεν θα έχει αλλαγές σε σχέση με το φόρο που καταβλήθηκε το 2014.

Οι αλλαγές για μια δικαιότερη κατανομή του φόρου που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών μετατίθενται για το 2016.