23 Αύγουστος 2015, 18:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2015, 18:20

Μίνι υποβρύχιο για το αμερικανικό ναυτικό

  • Μίνι υποβρύχιο για το αμερικανικό ναυτικό

Proteus είναι το όνομα του μίνι υποβρυχίου το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει το Mark 8 SEAL Delivery Vehicle (SDV) για τις επιχειρήσεις των καταδρομέων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Foxtrot Alpha, πρόκειται για ένα dual mode σκάφος και θα χρησιμοποιείται σε μια ευρεία γκάμα αποστολών. Το Proteus θα επιτρέπει στα αμερικανικά υποβρύχια να φέρουν ένα μεγάλου σχετικά μεγέθους σκάφος, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί τόσο ως μη επανδρωμένο μίνι υποβρύχιο όσο και ως σκάφος για αποστολές βατραχανθρώπων.

Θα είναι σε θέση να μεταφέρει έξι ή και παραπάνω πλήρως εξοπλισμένους βατραχανθρώπους στον προορισμό τους, με ακτίνα δράσης 350-700 μιλίων (αναλόγως τις μπαταρίες). Η μέγιστη ταχύτητά του θα είναι 10 κόμβοι, ενώ στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται και multi-beam σόναρ. 

Το μέγιστο βάθος κατάδυσης είναι περίπου 70 μέτρα μη επανδρωμένο, ή 50 μέτρα με δύτες στο εσωτερικό του. Παράλληλα, θα είναι σε θέση να φέρει μια ποικιλία εξοπλισμού, από αισθητήρες μέχρι κεραίες τηλεπικοινωνιών ή εξοπλισμό παρακολούθησης.