23 Αύγουστος 2015, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2015, 16:47

Αύξηση - ρουσφέτι σε συνταξιούχους του Δημοσίου

  • Αύξηση - ρουσφέτι σε συνταξιούχους του Δημοσίου

Διάταξη-ρουσφέτι με την οποία αυξάνονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν έως το τέλος Αυγούστου από την υπηρεσία τους, πέρασε με το μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, προβλέπονται αυξήσεις έως 72 ευρώ σε ειδική διάταξη που άλλαξε το αρχικό νομοσχέδιο των ώρα που ψηφιζόταν στη Βουλή. Πρόκειται στην ουσία για τροποποίηση, ειδικά για το Δημόσιο, του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους που αποχωρούν από 1/1/2015.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των ασφαλισμένων άλλων ταμείων, που θα δουν εκτός από την αύξηση των ορίων και μειώσεις στις αποδοχές τους.

Από τη μεριά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου είναι έτοιμες μετά τις εκλογές να διορθώσουν τη διάταξη καθώς δημιουργεί αδικίες τόσο σε ασφαλισμένους του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή, αλλαγές σοκ ετοιμάζονται για το ασφαλιστικό σύστημα με τη δημιουργία ενός και μόνου ενιαίου «υπερταμείου» μαζί με τα επικουρικά. Λύση που όπως φαίνεται αποτελεί μονόδρομο και θα αφορά σχεδόν έξι εκατομμύρια ενεργούς ασφαλισμένους και 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Θα αφορά επίσης και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια άτομα.