23 Αύγουστος 2015, 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2015, 19:29

Εντοπίστηκε το φτερό του Noratlas στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

  • Εντοπίστηκε το φτερό του Noratlas στον Τύμβο Μακεδονίτισσας
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου

Ο επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι εντοπίστηκε το φτερό του αεροπλάνου Noratlas, κατά την εκσκαφή για την ανεύρεση της ατράκτου και λειψάνων των καταδρομέων που επέβαιναν σ' αυτό.

«Καθημερινά εντοπίζονται μικρά και μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους και οι ερευνητές που εργάζονται στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να εντοπιστεί η άτρακτος», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε ότι τα επόμενα 24ωρα είναι «καθοριστικής σημασίας» για τις έρευνες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Φ. Φωτίου είπε ότι πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροπλάνου και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η αξιοποίηση του, δηλαδή είτε να εκτεθεί σε μουσείο, είτε εκεί όπου εντοπίστηκε, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Πιστεύεται ότι στην άτρακτο βρίσκονται τα λείψανα 19 καταδρομέων που σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο κτυπήθηκε από φίλια πυρά και καταρρίφθηκε την αυγή της 22ας Ιουλίου, 1974.

Δώδεκα σοροί καταδρομέων βρέθηκαν εκτός της ατράκτου και τάφηκαν σε στρατιωτικό κοιμητήριο, ενώ διασώθηκε ένας καταδρομέας.