23 Αύγουστος 2015, 13:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2015, 12:51

Bloomberg: Χρονιά ελληνικού ελαιόλαδου το 2015

  • Bloomberg: Χρονιά ελληνικού ελαιόλαδου το 2015

Μία σπάνια ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από την Ισπανία και την Ιταλία (πρώτη και δεύτερη παραγωγός ελαιόλαδου παγκοσμίως αντίστοιχα) διαβλέπουν ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς πλησιάζει η έναρξη της σοδειάς των ελιών.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg και εξηγεί ότι η κακοκαιρία, μία μυστηριώδης ασθένεια των ελαιόδεντρων και μία μύγα που κολλά στις ελιές έχουν αποδεκατίσει φέτος τους ελαιώνες στην Ιταλία.

Σχεδόν το 1/10 από τα δέκα εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην περιοχή της Puglia έχουν μολυνθεί με μία ασθένεια που την αποκάλεσαν «έμπολα των ελιών», η οποία σκοτώνει με αργό ρυθμό τα δέντρα.

Οι Ιταλοί παραγωγοί ελαιολάδου αναμένουν μία ακόμη κακή περίοδο –μετά την πτώση 34% που είχε η παραγωγή τους στην περίοδο 2014-15– στους 302.000 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στη Μαδρίτη.

Επίσης, η παραγωγή στην Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από 50%, (στους 825.700 τόνους) στην τελευταία περίοδο και θα παραμείνει πιθανόν συμπιεσμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, είδε την παραγωγή της να υπερδιπλασιάζεται στην προηγούμενη περίοδο αγγίζοντας τους 300.000 τόνους και η εγχώρια βιομηχανία ευελπιστεί ότι θα φθάσει κοντά σε αυτό το επίπεδο και την ερχόμενη περίοδο.

Χάρη σε αυτό το συνδυασμό παραγόντων, «το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, τουλάχιστον με βάση τις τιμές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το πλεονέκτημα τιμής βοηθά τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, που αποτελούν κατά κύριο λόγο την ελληνική βιομηχανία ελαιόλαδου, να βρουν νέες αγορές.

Η έκθεση του IOC αναφέρει ότι οι ελληνικές εξαγωγές της τελευταίας σοδειάς προς τις ΗΠΑ -που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου- αυξήθηκαν 28% από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι εξαγωγές από την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν πάνω από 50% για κάθε χώρα.