22 Αύγουστος 2015, 12:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2015, 11:47

Άλεκ Σκαρλάτος: Ο Ελληνοαμερικανός ήρωας του γαλλικού τρένου

  • Άλεκ Σκαρλάτος: Ο Ελληνοαμερικανός ήρωας του γαλλικού τρένου

Ο Ελληνοαμερικανός στρατιώτης Άλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos) είναι ο ένας από τους τρεις ηρωικούς άνδρες που εξουδετέρωσαν τον ένοπλο, που ήθελε να προκαλέσει μακελειό στην υπερταχεία Thalys του δρομολογίου Άμστερνταμ – Παρίσι.

Ο 22χρονος Σκαρλάτος κατάγεται από το Όρεγκον και υπηρετεί στην αμερικανική Εθνοφρουρά και όπως δήλωσε, μαζί με το φίλο του κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αφοπλίσουν τον δράστη της επίθεσης, που έφερε ένα πυροβόλο καλάζνικοφ.

Ο Άλεκ είχε γυρίσει μόλις πριν από έναν μήνα από το Αφγανιστάν. Στο τρένο βρισκόταν ως επιβάτης. «Ήταν οι διακοπές μου, η άδεια μου από το Αφγανιστάν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά το γεγονός, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους γονείς του, Μανώλη και Κάρεν Σκαρλάτος.

Η μητριά του δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι δεν την εξέπληξε καθόλου ο ηρωισμός του Άλεκ. Παραδέχτηκε, πάντως, πως όταν τους τηλεφώνησε μετά το συμβάν, ακούστηκε πολύ ταραγμένος.


Ο Ελληνοαμερικανός Άλεκ Σκαρλάτος

Περιέγραψε πώς ο Ελληνοαμερικανός και ο φίλος του Σπένσερ άκουσαν τον ένοπλο να προσπαθεί να οπλίσει το καλάζνικοφ στην τουαλέτα και πώς έδρασαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αφοπλίζοντάς τον (με τη βοήθεια και ενός Βρετανού).

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξήρε την ανδρεία των στρατιωτών, ενώ οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους σοβαρά. Ο δράστης συνελήφθη.