22 Αύγουστος 2015, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2015, 19:29

Κύπρος: Αισιοδοξία για εντοπισμό της ατράκτου του Noratlas

  • Κύπρος: Αισιοδοξία για εντοπισμό της ατράκτου του Noratlas
    Εικόνα από την έναρξη των εργασιών, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, για τον εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΚΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου)

Ο επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για εντοπισμό της ατράκτου του αεροσκάφους Noratlas, που καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πυρά κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Υπογράμμισε ότι η επιστημονική ομάδα που εργάζεται στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, συνεχίζει να εντοπίζει μικρά και μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους, κάτι που επιβεβαιώνει ότι είναι κοντά στην άτρακτο.

Ο Φ. Φωτίου ανέφερε ακόμη ότι η ομάδα εργάζεται ασταμάτητα, αλλά πρόσθεσε πως η διαδικασία διεξάγεται προσεκτικά και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν, όπως είναι οι πληροφορίες, εκρηκτικά μέσα στην άτρακτο που δεν εξερράγησαν.

Πρόσθεσε ότι τα κομμάτια που έχουν ανευρεθεί φυλάγονται, ενόψει και της απόφασης που αναμένεται να παρθεί για τη μελλοντική αξιοποίηση του αεροσκάφους.

Μετά τον εντοπισμό της θα ακολουθήσει σύντομα το κύριο μέρος της δεύτερης φάσης της επιχείρησης, που αφορά τον εντοπισμό λειψάνων.

Στο αεροπλάνο βρίσκονταν 32 Έλληνες καταδρομείς, από τους οποίους επέζησε μόνο ένας. Δώδεκα σοροί περισυνελέγησαν και τάφηκαν σε στρατιωτικό κοιμητήριο, ενώ πιστεύεται ότι τα λείψανα των 19 βρίσκονται μέσα στην άτρακτο.