21 Αύγουστος 2015, 22:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2015, 12:45

Ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας με αφορμή επεισόδια σε ναό στις Δρυμάδες

  • Ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας με αφορμή επεισόδια σε ναό στις Δρυμάδες

Ένα ακόμη πρόβλημα προστέθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες Χειμάρρας από τις αλβανικές αρχές και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε: «Η βίαιη απομάκρυνση και η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού καθώς και οι εκτεταμένες καταστροφές στις οποίες προέβησαν υπάλληλοι του Δήμου Χειμάρρας είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οιουδήποτε τυχόν νομικού ισχυρισμού».

Κατέληξε τονίζοντας «αναμένουμε εξηγήσεις και την λήψη άμεσων μέτρων από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης».

Επιπλέον, τα γεγονότα, έχουν προκαλέσει και την έντονη διαμαρτυρία των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του χωριού Δρυμάδες στο Δήμο Χειμάρρας. Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ναό και ανάγκασαν τους υπαλλήλους του Δήμου να σταματήσουν την κατεδάφιση, παρά το γεγονός ότι έχουν προκαλέσει σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημιά στο κτίριο.

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» κατήγγειλε την «κατάπτυστη αυτή επιχείρηση των υπαλλήλων του Δήμου Χειμάρρας». «Ο ναός αυτός είχε κατεδαφιστεί από το κομουνιστικό καθεστώς και ανακατασκευάστηκε το 1992 από τους πιστούς του χωριού οι οποίοι θεωρούσαν αδιανόητο πως θα βίωναν ξανά το ίδιο μαρτύριο, σε χρόνους "δημοκρατίας"», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. 

«Είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο που θέλει να προσβάλει το ορθόδοξο συναίσθημα των κατοίκων της περιοχής. Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά περιοδικών επιθέσεων κατά ορθόδοξων ναών και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου».

Και κατέληγε η ανακοίνωση: «Όπως και πριν από 43 χρόνια, οι εντολείς της κατεδάφισης χρησιμοποίησαν δυστυχώς "δικούς" μας ανθρώπους όπως τον (κυβερνητικό) δήμαρχο Γκόρο, τον δημογέροντα του χωριού και τον προϊστάμενο της πολεοδομίας του Δήμου Χειμάρρας οι οποίοι γίνονται τυφλοί υπηρέτες των προϊσταμένων τους για να μην χάσουν την εύνοια της εξουσίας».