22 Αύγουστος 2015, 15:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2015, 14:56

Γιορτάζει στη Νέα Μηχανιώνα η Παναγία Φανερωμένη

  • Γιορτάζει στη Νέα Μηχανιώνα η Παναγία Φανερωμένη

H χάρη της Παναγιάς σκεπάζει τον ψηλό, επιβλητικό και μεγαλοπρεπή ναό που είναι αφιερωμένος στον εορτασμό των εννέα ημερών από την κοίμησή Της, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Είναι ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης, ο οποίος στεγάζει τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου που έφεραν το 1923 στην περιοχή –τη νέα τους πατρίδα– πρόσφυγες από τη Μηχανιώνα της κυζικηνής χερσόνησου.

Η πανήγυρις της Παναγίας
Από την 1η Αυγούστου η Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης γεμίζει από επισκέπτες οι οποίοι προσεύχονται μπροστά στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και ζητούν τη χάρη Της. Ο αριθμός τους κορυφώνεται στις 22 και στις 23 Αυγούστου, όταν εορτάζει ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης και γίνεται η πανήγυρις.

Όπως είπε στο pontos-news.gr ο ιερέας του ναού, Ιωάννης Κοτρώνης, κάθε χρόνο το απόγευμα της 22ας Αυγούστου τελείται Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια γίνεται η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας.

Περνάει από ολόκληρο το χωριό, πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων πιστών, και με την επιστροφή της  στην εκκλησία ξεκινά η Αγρυπνία. Την επομένη το πρωί, στις 23 Αυγούστου, τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί χοροστατούντος του νέου μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνου.

«Μία φορά παρευρέθηκε στην πανήγυρή μας ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ενώ δύο φορές προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας στο ναό μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», λέει με καμάρι ο πατήρ Ιωάννης.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στην Παναγία Φανερωμένη Μηχανιώνας (29/10/2013)

Τα θαύματα της Φανερωμένης
Κάποια από τα πολλά θαύματα της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης διηγείται στο pontos-news.gr ο π. Ιωάννης.

«Πριν από χρόνια ήρθε στις 22 Αυγούστου στο ναό μας μια γυναίκα με έντονα κινητικά προβλήματα. Παρακολουθούσε την αγρυπνία και προσευχόταν να βρει την υγεία της. Μόλις η λειτουργία έφτασε στο “Μετά φόβου Θεού”, δηλαδή μόλις βγήκε η Θεία Κοινωνία, η γυναίκα σηκώθηκε από τη θέση της, και περπατώντας μόνη της πήγε να μεταλάβει. Αυτή η γυναίκα ζει ακόμα, και κάθε χρόνο έρχεται στο πανηγύρι μας», τονίζει με συγκίνηση ο π. Ιωάννης.

Αναφέρεται επίσης και στην περίπτωση ενός 7χρονου αγοριού το οποίο δεν είχε μιλήσει ποτέ του. Οι γονείς του το έφεραν στο ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα για να προσκυνήσουν, και το παιδάκι, μόλις είδε την εικόνα, είπε «μαμά η Παναγία»!

«Έρχονται άρρωστοι άνθρωποι, βγάζουν την εικόνα από το προσκυνητάρι και ξαπλωμένοι στο πάτωμα, την κρατούν στην αγκαλιά τους. Η Παναγία τους θεραπεύει με ελαφρά χτυπήματα που τα νιώθουν στο κορμί τους», λέει ο π. Ιωάννης.

Η ιστορία του ναού
Ο ναός της Φανερωμένης στη Μηχανιώνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο ίδιο σημείο υπήρχε από το 1927 μια μικρή και λιτή βασιλική, την οποία είχαν χτίσει οι πρόσφυγες. Το 1974 ο νέος τότε μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, μακαριστός Προκόπιος, επισκέφθηκε τη Νέα Μηχανιώνα, προσκύνησε την εικόνα και πήρε την απόφαση να βοηθήσει στην ανέγερση ενός νέου μεγαλοπρεπούς ναού.


Από την ανέγερση του πρώτου ναού, στις αρχές της δεκαετίας του 1920

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1975 και τα εγκαίνια έγιναν το 1984. Ο σημερινός ναός είναι τρίκλιτος, είναι παντού αγιογραφημένος, διαθέτει πέντε παρεκκλήσια, μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και δύο βαπτιστήρια, ένα για νήπια κι ένα για ενήλικες. Στο τελευταίο σήμερα βαπτίζονται αλλόθρησκοι, κυρίως μουσουλμάνοι Αλβανοί.

Η προσφυγική Νέα Μηχανιώνα
Πρόσφυγες από τη Μηχανιώνα και το Τσεσμέ (Αγία Παρασκευή) της Κυζίκου, καθώς και από το Αβδήρι (κοντά στην Κωνσταντινούπολη) ίδρυσαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή τη Νέα Μηχανιώνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη. Ακολούθησαν τον συντοπίτη τους πανεπιστημιακό διδάσκαλο Μαργαρίτη Ευαγγέλου, ο οποίος επέλεξε την περιοχή επειδή βρισκόταν δίπλα στη θάλασσα και οι περισσότεροι πρόσφυγες ήταν ψαράδες.

Όπως λέει ο Γ. Μαυρομάτης, η Νέα Μηχανιώνα σήμερα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στη χώρα και αποτελεί την έδρα των πλοιοκτητών Ελλάδος. Επίσης, διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες στα Βαλκάνια κι έναν τεράστιο αριθμό παράκτιων αλιέων και οστρακαλιέων.

«Όλα τα επαγγέλματα που αναπτύχθηκαν αρχικά ήταν σχετικά με τη θάλασσα, ωστόσο η σπονδυλική στήλη της Νέας Μηχανιώνας είναι η εκκλησία της, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, για την οποία συρρέουν πολλοί πιστοί κάθε χρόνο και ενισχύουν την οικονομία του δήμου μας. Η εικόνα αποτελεί ευλογία για τη Νέα Μηχανιώνα», τονίζει ο Γ. Μαυρομάτης.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να τονωθεί ο θρησκευτικός τουρισμός της περιοχής, με προβολή της σε διάφορα σημεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε συνεργασία με τον νέο μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνο.

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρει ότι στόχος του είναι το λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας να αποτελέσει και θαλάσσια πύλη για το Άγιον Όρος, ώστε να επισκέπτονται ευκολότερα το «Περιβόλι της Παναγιάς» επισκέπτες που διανυκτερεύουν στη Θεσσαλονίκη.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης