21 Αύγουστος 2015, 10:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2015, 09:44

Η Λεπέν διέγραψε τον πατέρα της από το κόμμα

  • Η Λεπέν διέγραψε τον πατέρα της από το κόμμα

Το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος της γαλλικής άκρας δεξιάς Εθνικό Μέτωπο (Front National, FN) αποφάσισε την αποπομπή του 87χρονου ιδρυτή του Ζαν-Μαρί Λεπέν, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε έπειτα από πολύωρη συζήτηση με τον ίδιο. Η εκτελεστική επιτροπή του FN «συνεδρίασε και αποφάσισε με την απαραίτητη πλειοψηφία την διαγραφή του Ζαν-Μαρί Λεπέν από το Εθνικό Μέτωπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο ιδρυτής του κόμματος δήλωσε «αγανακτισμένος» από τη σημερινή απόφαση, έκανε λόγο για μια «παγίδα» σε βάρος του και πρόσθεσε ότι έπεσε «θύμα σε ενέδρα», δεσμευόμενος να καταφύγει εκ νέου στη γαλλική δικαιοσύνη.

Οι θάλαμοι αερίων των Ναζί... λεπτομέρεια, κατά τον Λεπέν
Η αποπομπή του Λεπέν, ο οποίος είχε προκαλέσει για άλλη μια φορά σάλο με προκλητικές τοποθετήσεις του για το Ολοκαύτωμα και είχε συγκρουστεί μετωπικά με την κόρη του Μαρίν Λεπέν, ακολούθησε δύο πρότερες αποφάσεις σε βάρος του που όμως ανατράπηκαν από τη γαλλική δικαιοσύνη. Ο Λεπέν είχε οδηγήσει την κόρη του, την νυν πρόεδρο του κόμματος Μαρίν Λεπέν, να κινηθεί εναντίον του όταν είχε επαναλάβει τον Απρίλιο τη δήλωσή του πως οι θάλαμοι των αερίων των Ναζί στους οποίους οδηγήθηκαν οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν αποτελούσαν παρά μια «λεπτομέρεια» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μαρίν Λεπέν, που δημοσκοπήσεις τη φέρουν να περνά στον δεύτερο γύρο ενόψει των προεδρικών εκλογών, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αποπομπή του πατέρα της από το κόμμα φοβούμενη ότι θα πλήξει τις προσπάθειές της να προσελκύσει ψήφους από το μεσαίο χώρο.