20 Αύγουστος 2015, 21:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2015, 21:45

Παραιτήθηκε ο Τσίπρας πάμε σε εκλογές

  • Σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημοποίησε την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Λίγη ώρα πριν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλλει την παραίτησή του (έχω την ηθική υποχρέωση να κριθώ) με διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το διακύβευμα τονίζοντας ότι είναι ώρα οι πολίτες να αποφασίσουν για το ποιος θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα του Μνημονίου και το ποιος θα διαχειριστεί το θέμα του χρέους.

Αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό των όσων πέτυχε τους έξι μήνες επιτέθηκε τόσο στην Αριστερή Πλατφόρμα (που έριξε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση κάνοντας την μειοψηφία) όσο και στις δυνάμεις της συντήρησης και της διαπλοκής που όπως είπε ήθελαν να υπογράψει ο Τσίπρας τα πάντα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε καθαρή εντολή από τους πολίτες ώστε να υλοποιήσει το σχέδιό του για έξοδο από το Μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε μάλιστα τα βέλη του προς την Αριστερή Πλατφόρμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα κρίνετε την ακραία ασυνέπεια εκείνων που μετέτρεψαν σε μειοψηφία την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς».

«Ένας κύκλος έκλεισε. Αποφάσισα την παραίτηση της κυβέρνησης. Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της. Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ’ τα μνημόνια».

«Επαφίεμαι στην κρίση σας, περήφανος και ήσυχος με την συνείδησή μου. Διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε είναι η αλήθεια στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στην λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς η Ελλάδα με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάνοντας απολογισμό της κυβερνητικής θητείας παραδέχτηκε ότι: «Δεν πετύχαμε την συμφωνία που ελπίζαμε. Σε αυτή την μάχη κάναμε και υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε, αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε». Και κατέληξε: «Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και για πρώτη φορά με τόσο καθοριστική διαδικασία προσδιορίστηκε ο τρόπος για την μείωση του χρέους».