24 Ιούλιος 2013, 18:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:19

Λουκέτα και συγχωνεύσεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

  • Αυστραλία: Εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε νηπιαγωγεία της Βικτώριας

Στην διαύγεια αναρτήθηκε το πρωί η λίστα με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις αυτές θα εξοικονομήσουν 76.000 ευρώ για το 2013 - μιας και οι αλλαγές υλοποιούνται σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους - ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία, ενώ καταργούνται 31 δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία ανά περιφερειακή διεύθυνση, ενώ υποβιβάζονται πέντε νηπιαγωγεία και 34 δημοτικά σχολεία.

«Η οριζόντια περικοπή αφορούσε αριθμούς οι οποίοι ήταν εξωπραγματικοί για το υπουργείο Παιδείας, διότι απλά θα διέλυαν το εκπαιδευτικό σύστημα. Εμείς με το σχέδιο αξιολόγησης δομών και διαδικασιών και των κεντρικών υπηρεσιών, καταλήξαμε και αποδείξαμε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην τρόικα, ότι οι άνθρωποι που μπορεί να συζητηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν γίνεται να υπερβαίνουν τις 2.000», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

Είπε ότι αύριο θα ανακοινωθεί με ποιο τρόπο «θα μπορέσουν να απορροφηθούν καθηγητές ειδικοτήτων που καταργήθηκαν είτε σε μονάδες του υπουργείου Υγείας, είτε ως ωρομίσθιοι στα δημόσια ΙΕΚ, ή σε άλλες ειδικότητες όπως αισθητικής, κομμωτικής, που υπάρχει δυνατότητα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος, αλλά και σε διοικητικές υπηρεσίες».

Όπως ανέφερε έχει εγκριθεί το «staffing plan» και «οι 151.000 εκπαιδευτικοί σήμερα έχουν διασφαλίσει την εργασία τους και απρόσκοπτα μπορούν να αφοσιωθούν στο έργο τους. Είναι προσωπική μου δέσμευση, αλλά και της κυβέρνησης, πλέον».

Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε πως «τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα πρέπει να αξιολογήσουν τις διοικητικές τους διαδικασίες και να μας αποδείξουν ότι χρειάζεται ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν». «Δέκα χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι με 12 χιλιάδες καθηγητές», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: real.gr

Δείτε παρακάτω όλοκληρη την λίστα των σχολείων που συνχωνεύονται ή κλείνουν.