23 Αύγουστος 2015, 13:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2015, 12:21

Κρήτη: Ενάλια γεωαρχαιολογική έρευνα σε Ελούντα, Ίστρο και Αγ. Θεοδώρους

  • Κρήτη: Ενάλια γεωαρχαιολογική έρευνα σε Ελούντα, Ίστρο και Αγ. Θεοδώρους
    Άποψη των καταλοίπων του βυθισμένου ελληνιστικού τείχους του αρχαίου Ολούντος

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών πραγματοποίησαν πρόσφατα υποβρύχια και παράκτια έρευνα στους Αγ. Θεοδώρους, στο Ίστρον και στην περιοχή του Πόρου Ελούντας με τη χρήση μεθόδων γεωπληροφορικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, στους Αγ. Θεοδώρους συνεχίστηκε η διασκόπηση με ηλεκτρική τομογραφία εντός του λαξεύματος που θεωρήθηκε από τον Σπύρο Μαρινάτο ως μινωικό νεώριο.

Οι τομές συμπλήρωσαν τις αντίστοιχες που είχαν πραγματοποιηθεί κατά την ερευνητική περίοδο του 2014 μαζί με δοκιμές σεισμικών μεθόδων και σε συνδυασμό με τοπογραφική και φωτογραφική αποτύπωση βυθισμένων μινωικών αρχιτεκτονικών καταλοίπων, τα οποία ανήκουν σε οικοδομικό συγκρότημα με ιδιαίτερα ισχυρή θεμελίωση.


Κατάλοιπα βυθισμένου παλαιοχριστιανικού κτηρίου

Στο Ίστρον διερευνήθηκε βυθισμένο κτήριο που βρίσκεται στον όρμο ανατολικά του ακρωτηρίου του Αγ. Παντελεήμονα και είναι πιθανόν να ερμηνευθεί ως νεώσοικος. Διερευνήθηκαν επίσης στην περιοχή της δυτικής πλευράς του όρμου Καραβοστάσι αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στο πρανές της παραλίας.

Τέλος, στον Πόρο Ελούντας διερευνήθηκαν με τη χρήση μαγνητικών μεθόδων οι ακτές του όρμου στα νότια του Πόρου και με ηλεκτρική τομογραφία ο βορειοανατολικός μυχός του ίδιου όρμου. Παράλληλα, με υποβρύχια επιφανειακή έρευνα εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν τοπογραφικά και φωτογραφικά πληθώρα τμημάτων κτηρίων τόσο νότια όσο και βόρεια της χερσαίας διόδου που ενώνει την Κρήτη με τη χερσόνησο της Κολοκύθας.


Ηλεκτρική τομογραφία στην παραλία του Ίστρου

Τα ορατά κατάλοιπα μπορούν να αποδοθούν σε σημαντικά κτήρια δημόσιου χαρακτήρα, όπως μαρτυρούν τα δομικά υλικά, οι διαστάσεις και ο τρόπος δόμησης. Εντοπίστηκε επίσης τμήμα του βυθισμένου τείχους της αρχαίας πόλης στα νότια, καθώς και οι πιθανές θεμελιώσεις δύο οχυρωματικών πύργων στα βόρεια.

Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων αναμένεται να διασαφηνίσει την εικόνα της τοπογραφίας του αρχαίου Ολούντος, τόσο ως προς την έκταση της ίδιας της πόλης όσο και ως προς την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για την ανάπτυξή της.

Τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων.