20 Αύγουστος 2015, 11:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2015, 11:56

Το ποντιακό πανοΰρ του Συλλόγου Ποντίων Παναγίτσας «Οι Ακρίτες» (φωτο)

  • Το ποντιακό πανοΰρ του Συλλόγου Ποντίων Παναγίτσας «Οι Ακρίτες» (φωτο)
  • Το ποντιακό πανοΰρ του Συλλόγου Ποντίων Παναγίτσας «Οι Ακρίτες» (φωτο)
  • Το ποντιακό πανοΰρ του Συλλόγου Ποντίων Παναγίτσας «Οι Ακρίτες» (φωτο)
  • Το ποντιακό πανοΰρ του Συλλόγου Ποντίων Παναγίτσας «Οι Ακρίτες» (φωτο)

Ένα διήμερο πολιτισμού διοργάνωσε το περασμένο σαββατοκύριακο ο Σύλλογος Ποντίων Παναγίτσας Πέλλας «Οι Ακρίτες» με αφορμή τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στις 14 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής, τελέστηκε εσπερινός στην εκκλησία του χωριού και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας, την οποία κρατούσαν ντυμένοι με την ποντιακή φορεσιά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Τσίλιας και ο λυράρης του, Σάββας Παρασκευόπουλος.

Το βράδυ, αν και είχε εκδοθεί από την ΕΜΥ έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων στην περιοχή, το γλέντι έγινε κανονικά αφού η βροχή έπεσε νωρίς... Ο  Γιάννης Κατωτοικίδης στη λύρα και ο Γιώργος Στεφανίδης στο τραγούδι σφράγισαν μουσικά τη βραδιά.

Το Σάββατο 15 Αυγούστου τελέστηκε το πρωί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίτσας και το βράδυ, ξανά διασκέδαση με καθαρό καιρό και πλήθος κόσμου.

Μιλώντας ποντιακά άνοιξε τη βραδιά ένα νεαρό μέλος του συλλόγου, η Αναστασία Κιοσέ που έδωσε τη σκυτάλη στα χορευτικά τμήματα για τους ποντιακούς χορούς. Λύρα έπαιξε ο Σάββας Παρασκευόπουλος και νταούλι ο Άρης Μυρίδης.

Έκπληξη της βραδιάς ήταν ο Λάμπης Παυλίδης όταν τραγούδησε για λίγο με το Γιώργο Στεφανίδη. Ο Παναγιώτης Κογκαλίδης στη λύρα, ο Γιώργος Στεφανίδης στο τραγούδι, ο Γρηγόρης Κυριακίδης στα ντραμς, ο Γιάννης Παρθενόπουλος στο αρμόνιο και ο Διαμαντής Χαραλάμπους στο κλαρίνο έδωσαν το μουσικό στίγμα για ένα ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας.

Ενθουσιασμένος ο πρόεδρος των Ποντίων Παναγίτσας, Ανδρέας Τσίλιας, και για το γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά αγκαλιάζουν το σύλλογο, μετέφερε επίσης στο pontos-news.gr τη χαρά του γιατί ως ΔΣ κατάφεραν με τα χρήματα από την περσινή εκδήλωση να πάρουν για το μεγάλο τμήμα του συλλόγου νέες φορεσιές κάτι που φιλοδοξούν να κάνουν και για τα άλλα τμήματα. 

Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του Συλλόγου στο facebook.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ14
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2015
19:00
Ο Σύλλογος Ποντίων Παναγίτσας «Οι Ακρίτες» διοργανώνει διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον αύλιο...