20 Αύγουστος 2015, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2015, 11:26

Μυρίζουν... κάλπες το Σεπτέμβριο

  • Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις προκλήσεις της Άγκυρας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

O Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ετοιμάζεται ολοταχώς για τις κάλπες. Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι χθεσινές του επιλογές τόσο για το θέμα στις Σκουριές, όσο και με την επιστολή που απέστειλε στον Μάρτιν Σουλτς με την οποία ζητά τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στους θεσμούς, ως το μόνο αιρετό όργανο. Εάν σε αυτό προστεθούν και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη περί τερματισμού της αστάθειας τότε το άρωμα κάλπης γίνεται ακόμη πιο έντονο.

Μάλιστα τα σενάρια για εκλογές στις 13 ή στις 20 Σεπτεμβρίου επανέρχονται, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα την τελική του απόφαση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε χθες ότι υπάρχουν «ορατά θέματα» που αφορούν «τη σταθερότητα της κυβέρνησης, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης προανήγγειλε αποφάσεις «τα επόμενα 24ωρα». Η έγκριση του τρίτου δανείου από τον ESM απελευθέρωσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στον πολιτικό σχεδιασμό του, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι οι εταίροι έχουν ζητήσει να μην στηθούν κάλπες πριν να ψηφιστούν προαπαιτούμενα και εφαρμοστικοί νόμοι. Δηλαδή, πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Κύκλοι του Μαξίμου αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις διαρροές ότι  ο πρωθυπουργός, αν δεν ζητήσει να ξεκινήσουν θερινά τμήματα, θα καταθέσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

'Αλλοι βέβαια έλεγαν ότι δεν θα αφήσουν τον Τσίπρα να... πέσει στη Βουλή, αλλά θα πάρει πρωτοβουλία παραδίδοντας την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και ζητώντας να στηθούν κάλπες μέσα στο Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται να συνοδεύσει την κίνηση με ένα διάγγελμα.

Τέλος η Όλγα Γεροβασίλη επιτέθηκε με σφοδρότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης «στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη», λέγοντας ότι ουσιαστικά «γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως καταψήφιζαν τις κομματικές αποφάσεις επειδή δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής». Ηχηρό ήταν το τέλος του σχολίου της «οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς».