19 Αύγουστος 2015, 18:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2015, 12:28

Στην Ειδομένη Κιλκίς μέσω Θεσσαλονίκης οι πρόσφυγες της Κω

  • Στην Ειδομένη Κιλκίς μέσω Θεσσαλονίκης οι πρόσφυγες της Κω
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Δέκα λεωφορεία περιμένουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τους περίπου 2.000 πρόσφυγες από την Κω, που φθάνουν με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να τους μεταφέρουν σταδιακά στον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία», από όπου θα αναχωρήσουν με έκτακτα δρομολόγια για την Ειδομένη.

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, λεωφορεία «θα αναχωρούν ανά τέταρτο, από τον υπεραστικό σταθμό για την Ειδομένη και πληρώνοντας εισιτήριο των 10 ευρώ, οι μετανάστες θα συνεχίσουν το ταξίδι τους διασχίζοντας τα σύνορα».

Πάντως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημέρωση για το θέμα της μεταφοράς των προσφύγων και αιφνιδιάστηκε από τους χιλιάδες που κατακλύζουν την πόλη.


Λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στην Ειδομένη, περιμένουν πρόσφυγες και μετανάστες στο σταθμό υπεραστικών «Μακεδονία» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Οργανώσεις εθελοντών αναλαμβάνουν δράση, φροντίζοντας να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων που το τελευταίο διάστημα συγκεντρώνονται στο ΚΤΕΛ «Μακεδονία», περιμένοντας το λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στα σύνορα με την πΓΔΜ.

Η... οδύσσεια των ανθρώπων αυτών δεν σταματά βέβαια, αφού, περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται καθημερινά, από την Ειδομένη στην πόλη Γευγελή της ΠΓΔΜ, στον σιδηροδρομικό σταθμό της οποίας επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι σκηνές είναι συγκλονιστικές, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας συνωστίζονται για να επιβιβαστούν σε τρένα, με προορισμό τα σύνορα με τη Σερβία.