19 Αύγουστος 2015, 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2015, 18:41

Στη Νάουσα χτύπησε η καρδιά του Πόντου!

  • Στη Νάουσα χτύπησε η καρδιά του Πόντου!

Τον καλύτερό τους εαυτό, όπως άλλωστε άρμοζε στον ιερό σκοπό της εκδήλωσης, έδωσαν οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο «Βασίλειο του Πόντου». Η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Νάουσα, είχε σκοπό να αυξηθούν οι υποστηρικτές της προσπάθειας για τη δημιουργία μουσείου στο διατηρητέο κτήριο Τουρπάλη της πόλης.

Είναι ένας αγώνας που καταβάλλει η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας προκειμένου να στεγάσει σε αυτόν το χώρο τους πνευματικούς θησαυρούς της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης αλλά και τα ιερά κειμήλια που έφεραν οι ξεριζωμένοι πρόγονοι από τον Πόντο.

«Το έργο της ψηφιοποίησης της βιβλιοθήκης έγινε, και τώρα προσπαθούμε για το μουσείο, ώστε να στεγαστούν σ’ αυτό και τα ιερά κειμήλια που έφεραν εδώ οι πρόγονοί μας. Το μουσείο πρέπει να γίνει, γιατί αποτελεί χρέος προς τους προγόνους μας», εξηγεί στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φώτης Φανιάδης.


O πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φώτης Φανιάδης και ο πρώην νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης

Υπογραμμίζει ακόμη τη συμβολή των καλλιτεχνών στην προσπάθεια και συμπληρώνει ότι πρέπει η εκδήλωση να γίνει θεσμός και να ενεργοποιηθούν γι’ αυτό όλα τα ποντιακά σωματεία, ώστε να «αποδείξουμε ότι διατηρούμε τις παραδόσεις μας και τον εθνικό μας πλούτο».  

Σε μία από τις λίγες περιοχές της Μακεδονίας όπου οι Πόντιοι αποτελούν εμφανώς μειοψηφία, η κεμεντζέ, η ποντιακή διάλεκτος και η ποντιακή μουσική αποτέλεσε για μια μέρα το επίκεντρο, βάζοντας την πόλη της Νάουσας σε πιο παραδοσιακούς και προσφυγικούς ρυθμούς.

Στο δημοτικό θέατρο της πόλης, όπου διοργανώθηκε το «Βασίλειο του Πόντου» συνέρρευσε αρκετός κόσμος (Πόντιοι και όχι μόνο) που ταξίδεψε με σύντροφο τη μουσική στον Πόντο. Την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης είχε η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος ο Don Christos Kemanetzidis.

 «Το Βασίλειο του Πόντου» ξεκίνησε με την επίσημη παρουσίαση του βίντεο κλιπ του τραγουδιού για τον Κοτζά Αναστάς, το οποίο επιμελήθηκε ο Don Christos Kemanetzidis και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και περηφάνιας στο κοινό.

Στη συνέχεια, βγήκαν όλοι οι καλλιτέχνες μαζί στη σκηνή και τραγούδησαν υπό την καθοδήγηση του Don Christos Kemanetzidis.


 Αναμνηστικά προς πώληση για την ενίσχυση των εσόδων της λέσχης

Ένα εκπληκτικό χιουμοριστικό σκετς παρουσίασαν και σκόρπισαν γέλια μεταξύ των θεατών ο αφηγητής της εκδήλωσης Γιώργος Συμεωνίδης και ο τραγουδιστής Αλέξης Παρχαρίδης, για να ακολουθήσει ένα εκπληκτικό ρεσιτάλ λύρας από τους Στέλιο Χαλκίδη και Λάζο Ιωαννίδη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους τραγουδιστές να βγαίνουν ένας-ένας στη σκηνή και να ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια από τον Πόντο. Στη συναυλία έλαβαν μέρος η Πέλα Νικολαΐδου, ο Μπάμπης Ιορδανίδης, ο Γιώργος Ιωαννίδης, ο Ανέστης Παρχαρίδης, ο Κώστας Θεοδοσιάδης, ο Στέλιος Χαλκίδης, ο Γιώργος Μωυσιάδης και ο πρώην νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

Στη λύρα ήταν οι Μπάμπης Κεμανετζίδης, Λάζος Ιωαννίδης και Δημήτρης Ξενιτόπουλος, στο νταούλι οι Κώστας Ζώης, Ηρακλής Αδαμίδης, Γιάννης Πολυχρονίδης και Μάρθα Μπαλούρη, στα πλήκτρα ο Don Christos Cemanetzidis, o Παύλος Ιωαννίδης και ο Κώστας Κατιρτζίδης, στα ντραμς ο Στέφανος Πεγκλίδης, στο κανονάκι ο Θανάσης Κουλεντιανός και στο τουλούμι ο Παντελής Κιρκενίδης.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο πρώτος και για πολλές δεκαετίες χορογράφος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Βασίλης Φωτιάδης, ο πρώην νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης κατά τη διάρκεια της θητείας του, και ο Don Christos Kemanetzidis.

Όπως είπε ο Φ. Φανιάδης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και 30 παιδιά, Ποντιόπουλα από την Τραπεζούντας, τα οποία πήγαν στη Νάουσα για να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης και να δουν τη συναυλία.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις
ΤΡΙΤΗ18
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2015