19 Αύγουστος 2015, 15:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2015, 15:47

Πούτιν: Οι Έλληνες, αυτόχθονες της Κριμαίας και του Βορρά της Μαύρης Θάλασσας

  • Πούτιν: Οι Έλληνες, αυτόχθονες της Κριμαίας και του Βορρά της Μαύρης Θάλασσας
    Στην άτυπη συνάντηση των εθνοτήτων της Κριμαίας εκτός του Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε και ο Ιβάν Σόνους, πρόεδρος της Περιφερειακής Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων «Ταυρίδα» (φωτ.: Yandex)
  • Πούτιν: Οι Έλληνες, αυτόχθονες της Κριμαίας και του Βορρά της Μαύρης Θάλασσας
    Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτ.:Yandex)
  • Πούτιν: Οι Έλληνες, αυτόχθονες της Κριμαίας και του Βορρά της Μαύρης Θάλασσας
    Ιβάν Σόνους (φωτ.:Yandex)

Προτάσεις για την ανάδειξη των ελληνικών μνημείων της αρχαίας και βυζαντινής περιόδου στην Κριμαία και την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή κατέθεσε ο πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων «Ταυρίδα» Ιβάν Σόνους ενώπιον του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τους εκπροσώπους των εθνοτήτων της χερσονήσου.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων της Κριμαίας μίλησε για τις ρίζες του ελληνισμού στην περιοχή, αναδεικνύοντας την ποντιακή καταγωγή των περισσοτέρων Ελλήνων που ζουν εκεί.

Για τον ποντιακό ελληνισμό, είπε, «η σχέση με το χριστιανισμό είναι βαθύτατη και η αναστήλωση των ορθόδοξων ναών είναι εθνική ανάγκη». Επιπλέον, τα μνημεία και οι ναοί θα προσελκύσουν πολλούς τουρίστες.

«Οι Έλληνες είναι ιστορικοί κάτοικοι της Κριμαίας. Αυτό είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Για την παρουσία μας εδώ μιλάνε τα ελληνικά μνημεία και η ίδια η ιστορία. Οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στις εξελίξεις που είχαν σχέση με την περιοχή, διατηρώντας άσβεστη σχέση με την Αρχαία Ταυρίδα και σημερινή Κριμαία», τόνισε ο Ιβάν Σόνους.


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην Κριμαία

Ο πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας «Ταυρίδα» ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για το διάταγμα το οποίο αφορά την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την αναγέννηση των εθνοτήτων της Κριμαίας, που εξορίστηκαν και διώχτηκαν άδικα κατά το πρόσφατο παρελθόν. Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε προσωπικά στον Ιβάν Σόνους. 

«Νομίζω ότι κανένας δεν αμφισβητεί πως οι Έλληνες είναι αυτόχθονες κάτοικοι όχι μόνο της Κριμαίας αλλά και όλου του Βορρά της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.