18 Αύγουστος 2015, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2015, 14:07

Πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές η Τουρκία

  • Πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές η Τουρκία
    Από τη συνάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του MHP (φωτ.: EPA/Adem Altan)

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιστρέφει απόψε  την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή 23 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να διαλύσει την υπηρεσιακή και να ζητήσει το σχηματισμό προσωρινής «κυβέρνησης εκλογών».

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι και τα τέσσερα κόμματα θα μοιραστούν την εξουσία πριν από την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Ωστόσο, μια τέτοια συγκατοίκηση κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι το κόμμα του θα εξετάσει ενδεχόμενη συμμετοχή του σε προσωρινή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, μετά την αποτυχία των συνομιλιών που είχαν στόχο τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το δίκτυο CNN Türk, ο Ντεμιρτάς σημείωσε επίσης ότι το HDP θα συναντηθεί ευχαρίστως και θα έχει συνομιλίες για τη συμμετοχή του σε έναν συνασπισμό με το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αν δοθεί τώρα σε αυτό εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.