18 Αύγουστος 2015, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2018, 16:56

Λατομεία καταστρέφουν περιοχή στον Κόλπο Ξηρού, στην Αδριανούπολη

  • Λατομεία καταστρέφουν περιοχή στον Κόλπο Ξηρού, στην Αδριανούπολη

Μια πανέμορφη περιοχή κοντά στον Κόλπο Σάρου ή του Ξηρού (Saros Körfezi), στη βορειοδυτική επαρχία της Αδριανούπολης έχει καταστραφεί λόγω της λειτουργίας των λατομείων στην περιοχή, αφού έχει μετατραπεί σε μια άγονη, καλυμμένη με καπνό περιοχή. Το μέγεθος της καταστροφής κατέγραψε πιλότος αλεξίπτωτου πλαγιάς φωτογραφίζοντας τη δημοφιλή παραλιακή περιοχή της Κεσσάνης, στη δυτική Θράκη, όπου γίνονται εκσκαφές.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες η καταπράσινη περιοχή γύρω από το λιμάνι İbrice και κυρίως η γειτονιά Mecidiye Köyü έχει ρημάξει και έχει μετατραπεί σε άγονη γη που καλύπτεται από γκρι καπνό λόγω της σκόνης που βγαίνει από τα λατομεία.

Το μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Οικολογικής Πλατφόρμας Ξηρού, Αϊτεκίν Ελιούς δήλωσε ότι οι εργασίες στα λατομεία έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη φύση και παρόλα αυτά οι πληροφορίες θέλουν τη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων (DSİ) να ετοιμάζεται να ανοίξει κι άλλο λατομείο στην περιοχή. 

Όπως τόνισε ο Ελιούς στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η περιοχή του Κόλπου Ξηρού θεωρείται σημαντική για τον τουρισμό και η καταστροφή της θα είχε αρνητικό αντίκτυπο.


Η κατεστραμμένη περιοχή από ψηλά

«Οι άνθρωποι έρχονται εδώ, κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, για να χαλαρώσουν και να περάσουν το χρόνο τους σε μια περιοχή φυσικής ομορφιάς» είπε ο Ελιούς, προσθέτοντας ότι μαζί με κάποιους άλλους περιβαλλοντολόγους θεωρούν πως οι εκσκαφές στα λατομεία γίνονται παράνομα και θα απευθυνθούν στη δικαιοσύνη για να λύσουν το πρόβλημα.

Ο Κόλπος Ξηρού ή κόλπος Σάρου ή Μέλανας κόλπος βρίσκεται περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης.

Σε αρκετά από τα χωριά του κόλπου υπήρχε έντονο το ελληνικό στοιχείο επί εκατοντάδες χρόνια.