18 Αύγουστος 2015, 20:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2015, 19:50

Στην πλατεία Αριστοτέλους χτυπάει η καρδιά της Θεσσαλονίκης (φωτο)

  • Στην πλατεία Αριστοτέλους χτυπάει η καρδιά της Θεσσαλονίκης (φωτο)
    (Φωτ.: pontos-news.gr)
  • Στην πλατεία Αριστοτέλους χτυπάει η καρδιά της Θεσσαλονίκης (φωτο)
    (Φωτ.: pontos-news.gr)

Σχεδιασμένη από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, μοιάζει να υποδέχεται σαν αγκαλιά τον επισκέπτη που προσεγγίζει την πόλη από τη θάλασσα.

Πρόκειται για το πιο πολυσύχναστο σήμερα σημείο της Νύφης του Θερμαϊκού και αναμφισβήτητα (μαζί με τον Λευκό Πύργο) αυτό που συγκεντρώνει τα περισσότερα «φώτα» στη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Από την πλατεία Αριστοτέλους «παρέλασαν» και μίλησαν σε μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις Έλληνες πολιτικοί που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του τόπου, εργαζόμενοι που βροντοφωνάζοντας διεκδίκησαν τα αιτήματά τους, μεγάλοι καλλιτέχνες που μάγεψαν με τις μουσικές τους το κοινό της πόλης, ενώ και η Έβδομη Τέχνη πέρασε τη δική της έκφραση, αφού εκεί διοργανώνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, 1999 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σημείο συνάντησης τουριστών
Δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί πόλο έλξης και σημείο συνάντησης για κάθε τουρίστα που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη η πλατεία Αριστοτέλους, αφού, εκτός από την ομορφιά της –την οποία «υπογράφουν» τα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ύφους λευκά κτήρια με τις καμάρες και τις σκουρόχρωμες κολόνες–, βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης.


(Φωτ.: pontos-news.gr)

Σημείο κατατεθέν της και τα δεκάδες περιστέρια που γυροβολούν στο κέντρο της και βρίσκουν τροφή από τα χέρια μικρών παιδιών, που με χαμόγελα πετάνε σπόρους.

Τα φλας των τουριστών συγκεντρώνει και το άγαλμα του Αριστοτέλη του Σταγειρίτη, του Μακεδόνα φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άλλωστε, από αυτόν πήρε το όνομά της η μεγαλύτερη και ομορφότερη πλατεία της Θεσσαλονίκης.


(Φωτ.: pontos-news.gr)

Σήμερα στις δύο πλευρές της πλατείας Αριστοτέλους υπάρχουν διάφορα καφέ, μπαρ και καταστήματα εστίασης, τα οποία συγκεντρώνουν άτομα διαφόρων ηλικιών. Εκεί ο τόνος της διασκέδασης δεν είναι έντονος, με αποτέλεσμα να προσφέρονται για χαλαρή συζήτηση με καφέ ή ποτό.


(Φωτ.: pontos-news.gr)

Ο πεζόδρομος
Αντίστοιχα καταστήματα –μαζί με αρκετά εμπορικά– έχουν αναπτυχθεί και στην οδό Αριστοτέλους, αμέσως πάνω από την πλατεία, η οποία ξεκινάει από την οδό Τσιμισκή και φτάνει μέχρι την Εγνατία.


(Φωτ.: pontos-news.gr)

Ο συγκεκριμένος δρόμος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και άλλαξε εντελώς ύφος και χαρακτήρα από τότε που μετατράπηκε (πριν από περίπου 15 χρόνια) σε έναν πανέμορφο πεζόδρομο με πολύχρωμα λουλούδια και πλατύφυλλους φοίνικες.


(Φωτ.: pontos-news.gr)

Στην αρχή του πεζόδρομου (στη διασταύρωσή του με την Τσιμισκή) βρίσκεται το ηλιακό ρολόι, το καντράν του οποίου σχηματίζουν λουλούδια – κλασικό σημείο συνάντησης των νεαρών Θεσσαλονικέων.

Κείμενο-φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης