17 Αύγουστος 2015, 13:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2015, 13:20

Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

  • Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Με πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης την 24η ή την 25η Αυγούστου (Δευτέρα ή Τρίτη) για τις βάσεις εισαγωγής στις ανώτερες και ανώτατες σχολές, η αναμονή των υποψηφίων πλησιάζει στο τέλος της. Όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν βέβαια σε δραματική πτώση, ακόμη και υψηλόβαθμων σχολών, ιδιαιτέρως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιφέρειας.

Οι κατώτερες επιδόσεις σε σχέση με τις Πανελλήνιες του 2014 σε όλες τις κατευθύνσεις, ο δραματικός περιορισμός των αριστούχων, η αδυναμία χιλιάδων οικογενειών να μπορέσουν να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους μακριά από τον τόπο κατοικίας και η συρρίκνωση του αριθμού των μετεγγραφών είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και οι περισσότερες υψηλόβαθμες σχολές θα έχουν πτώση αρκετών μορίων, ιδίως στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε το ρόλο που θα παίξουν (σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετεγγραφών) και τα capital controls.

Τα δύσκολα θέματα σε αρκετά μαθήματα, όπως τα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, είναι σημάδια της πτωτικής πορείας που θα ακολουθήσουν οι βάσεις.

Από την πτωτική πορεία δεν φαίνεται να εξαιρείται ούτε η Ιατρική της Αθήνας, η βάση της οποίας μπορεί να πέσει και κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 19.000 μορίων. Πτωτική αναμένεται να είναι η πορεία και των περιζήτητων Νομικών και Πολυτεχνικών Σχολών.

Αναλυτικά, ανά επιστημονικό πεδίο:

  • 1ο πεδίο: Πέφτουν οι Νομικές σχολές καθώς και οι σχολές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
  • 2ο πεδίο: Μεγάλη πτώση, ειδικά στα τμήματα της περιφέρειας.
  • 3ο πεδίο: Σε... ιστορικό χαμηλό θα βρεθεί η Ιατρική Σχολή Αθηνών, συμπαρασύροντας κι άλλες όπως η Οδοντιατρική, η Νοσηλευτική, η Κτηνιατρική και η Φαρμακευτική.
  • 4ο πεδίο: Αναμένεται πτώση ακόμη και 1.000 μορίων σε πολυτεχνικά τμήματα.
  • 5ο πεδίο: Πτώση στις οικονομικές σχολές με αυξομειώσεις (αυτό αφορά κυρίως υποψηφίους που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε χαμηλόβαθμα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθεί άνοδος).