16 Αύγουστος 2015, 09:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2015, 10:38

Τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλονιά (βίντεο)

  • Τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλονιά (βίντεο)
    Φωτ.: www.inkefalonia.gr

Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος στο Μαρκόπουλο ο Μέγας Εσπερινός της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Όπως αναφέρει το inkefalonia.gr, προεξήρχε της ακολουθίας ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος, ενώ συμμετείχαν ιερείς από την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Για άλλη μία χρονιά, ο Εσπερινός συγκέντρωσε πλήθος πιστών που ήθελαν να δουν από κοντά, να αγγίξουν και να φωτογραφίσουν τα άκακα Φιδάκια της Παναγίας, τα οποία φέρουν σταυρό στο κεφάλι.

Ο Ναός της Παναγίας της Λαγκουβάρδας (Παναγία η Φιδούσα) στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς είναι χτισμένος στο σημείο που προϋπήρχε ένα γυναικείο μοναστήρι. Το μοναστήρι είχε χτιστεί εκεί όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, μετά από φωτιά στο δάσος της περιοχής.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν το μοναστήρι απειλήθηκε από πειρατές, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για βοήθεια. Τότε από παντού εμφανίστηκαν φίδια, περικύκλώνοντας το μοναστήρι.

Οι καλόγριες σώθηκαν και από τότε κάθε χρόνο, από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου, τα μικρά ακίνδυνα φιδάκια, με το μαύρο σταυρό στο κεφάλι, βγαίνουν ανάμεσα από τα βράχια του καμπαναριού της εκκλησίας.

Η εμφάνισή τους θεωρείται καλός οιωνός για το νησί. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν (όπως το 1940 και το 1953 όταν το νησί επλήγη από σεισμούς), οι κάτοικοι φοβούνται ότι κάποιο κακό θα συμβεί στην Κεφαλονιά.