15 Αύγουστος 2015, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2015, 14:52

Και του χρόνου πάλιν εις τον Πόντον! – Στη Σουμελά της Τραπεζούντας τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία

  • Και του χρόνου πάλιν εις τον Πόντον! – Στη Σουμελά της Τραπεζούντας τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία

Ημέρα πασχάλιος, νίκη της ζωής κατά του θανάτου, πάνδημος εορτή... Τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη από τα ριζά του ιερού βράχου της Παναγίας Σουμελά, βάλσαμο στην ψυχή των ορθοδόξων χριστιανών που παρακολούθησαν συγκινημένοι τη Θεία Λειτουργία – την «έκτη επανάληψη ενός πραγματικού θαύματος», όπως είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Σε μια τέτοια μέρα γεμάτη φως, «με τα μάτια υγρά από παράπονο [...] αλλά και την αίσθηση ότι τελευταίος είναι ο λόγος του Θεού και αυτός είναι σωτήριος», εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν εντός του χώρου της Μονής την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, και χιλιάδες ακόμα εκτός.

Μια Λειτουργία «καθάρσεως του παρελθόντος, αγιασμού του παρόντος» και δημιουργίας ενός μέλλοντος «συνύπαρξης ως εγκάρδιοι φίλοι οι πρώην και οι νυν κάτοικοι αυτού του τόπου» του Πόντου, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μολονότι η Παναγία η Σουμελιώτισσα είναι «εκκωφαντικά σιωπηλή στας μέρας μας».

Μίλησε για την πατρίδα δανειζόμενος λόγια από το ποίημα του Ηλία Τσιρκινίδη «Ο Δήμον ο κεμεντζετσής», γλυκόλαλα, στην ποντιακή λαλιά, ενώ με βαθιά συγκίνηση στη φωνή αναφέρθηκε στους Ποντίους που δεν αξιώθηκαν να ζήσουν όσα ονειρεύτηκαν· έφυγαν από τη ζωή πριν προλάβουν να λειτουργηθούν στη Σουμελά.

Ολοκάρδιο προσευχή ανέπεμψε ο Πατριάρχης για την καταστολή των παθών και την ειρήνευση σε τόπους όπου γίνονται θηριώδη εγκλήματα, όπως η Μέση Ανατολή, αλλά και για την Ουκρανία όπου «τάραχος, ως μη ώφελε, μεταξύ χριστιανών».

Ικεσία απέστειλε, τέλος, για τους συνανθρώπους μας που ταλανίζονται όχι μόνο από οικονομική αλλά και από ηθική κρίση.

Την πιο αναβαθμισμένη ελληνική αποστολή είχε φέτος η Ελλάδα στη Λειτουργία της Παναγίας Σουμελά, καθώς παρόντες ήταν ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης και ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης.

Παρόντες στην Πατριαρχική Λειτουργία ήταν επίσης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης, ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ηλίας Μαυρίδης και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο Ιβάν Σαββίδης κ.ά.

Και του χρόνου πάλιν εδώ. Πάλιν εις τον Πόντον και την προσκυνητή βασίλισσα του. Εγέννητο.