14 Αύγουστος 2015, 23:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2015, 23:02

Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

  • Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

Με συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το τριετές πρόγραμμα διάσωσης με την πρώτη δόση να είναι συνολικά ύψους 26 δισ. ευρώ. Το θετικό κλίμα για την Ελλάδα είχε διαφανεί από τις δηλώσεις των υπουργών καθώς προσέρχονταν στην συνεδρίαση. Θετική άλλωστε ήταν και η εισήγηση του EuroWorkingGroup, που ζητούσε την εκταμίευση 23 δισ. ευρώ συνολικά για την Ελλάδα: Άμεσα τα 12,5 δισ. ώστε να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές της υποχρεώσεις και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «Υπήρχαν διαφορές όμως λύθηκαν και τα τελευταία ζητήματα. Καλωσορίζουμε τη συμφωνία Θεσμών-Ελλάδας, η οποία είναι σε ευθυγράμμιση με τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Αν όλα γίνουν σωστά τότε η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη. Είδαμε σημαντικά νομοθετικά βήματα στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες αλλά και τις προηγούμενες, αυτό θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης».

Και συμπλήρωσε: «Διασφαλίζονται και τα τραπεζικά ζητήματα. Το φθινόπωρο θα λάβει χώρα η ανακεφαλαιοποίηση. Το Eurogroup είναι σε θέση να αξιολογήσει νέα μέτρα και αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης. Χαιρετίζουμε την επιθυμία του ΔΝΤ να υπάρξει χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Οκτώβριο».

Δηλώσεις έκανε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάντις Ντομπρόφσκις: «Το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα υπάρξουν και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρχει ανάκαμψη, σταθερότητα».