23 Αύγουστος 2015, 11:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2015, 11:08

Το έθιμο της Γουρουνοπούλας στην Εμποροπανήγυρη της Θήβας

  • Το έθιμο της Γουρουνοπούλας στην Εμποροπανήγυρη της Θήβας

Η Εμποροπανήγυρη της Θήβας ξεκινά σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας. Μέχρι τις 29 του μήνα που θα διαρκέσει η περίφημη υπαίθρια αγορά της πόλης, η πρωτεύουσα της Βοιωτίας θα σφύζει από ζωή.

Εκατοντάδες έμποροι στήνουν τις πραμάτειες τους στα περίπτερα που κατασκεύασε ο δήμος στην κεντρική οδό της πόλης, την Πινδάρου, και χιλιάδες δημότες και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βρουν προϊόντα σε πολύ καλές τιμές.

Ένα έθιμο που συνδυάζεται με την εμποροπανήγυρη κι έχει ριζώσει σ’ αυτό τον τόπο με τη μεγάλη ιστορία και παράδοση, είναι και η σουβλιστή γουρουνοπούλα! 

Οι σούβλες σε εστιατόρια και ταβέρνες σε όλο το δήμο Θηβαίων «παίρνουν φωτιά» από το πρωί μέχρι το βράδυ με ντόπιο γουρουνόπουλο, αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής ταυτότητας του τόπου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα exeisminima.gr, το πανηγύρι αναφέρεται από το 1847. Σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής, η πρώτη αναφορά για κατανάλωση γουρουνόπουλων στο πανηγύρι της Θήβας γίνεται στην εφημερίδα Θήβαι τον Σεπτέμβριο του 1916, ενώ η επόμενη αναφορά γίνεται στην εφημερίδα Κάδμος τον Αύγουστο του 1932.

Ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται πόσες γουρουνοπούλες, αρνιά, γίδες, προβατίνες και χήνες θυσιάζονται τις ημέρες του πανηγυριού και αν μπορεί να κάνει κάποιος το λογαριασμό. Η στατιστική θα ήταν χρήσιμη, σημειώνει η εφημερίδα, όχι για τα χρήματα που δαπανώνται όσο για την αντοχή των στομάχων των Θηβαίων και των επισκεπτών τους!