14 Αύγουστος 2015, 17:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αύγουστος 2015, 18:06

Όλοι μαζί στη συναυλία «Το Βασίλειο του Πόντου» για τη διάσωση της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως

  • Όλοι μαζί στη συναυλία «Το Βασίλειο του Πόντου» για τη διάσωση της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως

Πρόσκληση σε όλους, Πόντιους και μη Πόντιους, να προσέλθουν το βράδυ της Τρίτης 18 Αυγούστου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας όπου πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία για τη διάσωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας Φώτης Φανιάδης που μαζί με τον συνθέτη Χρήστο Κεμανετζίδη, ο οποίος έχει την επιμέλεια της βραδιάς, έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Το Βασίλειο του Πόντου» και με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών περιλαμβάνει τραγούδια του Πόντου και θεατρικό δρώμενο, καθώς και την πρώτη προβολή ενός βίντεο αφιερωμένου στον αγωνιστή Κοτζά Αναστάς, για το περιεχόμενο του οποίου το pontos-news.gr θα έχει σύντομα ρεπορτάζ. 

Οι Φ. Φανιάδης και Χρ. Κεμανετζίδης έδωσαν το στίγμα των εκδηλώσεων και μίλησαν για την αξία της συμμετοχής σε έναν αγώνα.

Αγώνα που τελικό στόχο έχει τη μεταφορά των θησαυρών της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως σε έναν χώρο που θα μπορεί να είναι προσβάσιμος στον κόσμο, κληρονομιά όλων.


Το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου

Η οδύσσεια των βιβλίων
Η ιστορία των βιβλίων ξεκινάει γύρω στα 1922, μετά το σφαγιασμό και την εκδίωξη των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες. Παρόλο που είχαν στη διάθεσή τους μόνο τρία ζώα, οι Αργυροπολίτες άφηναν πίσω προσωπικά αντικείμενα και περιουσίες, σκεπτόμενοι πως πρέπει πρωταρχικά να σώσουν τον πολιτισμό· αυτόν του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως.

Έτσι, η κάθε οικογένεια φόρτωσε στους ώμους της βιβλία και κειμήλια και πορεύτηκε διασώζοντας μια σπουδαία ιστορία.

Στην Ελλάδα αυτοί οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Νάουσα που τους θύμιζε την πατρίδα, και στις 11 Απριλίου 1927 ίδρυσαν τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ναούσης «Ο Κυριακίδης». Περίπου 5.000 τόμοι ήταν τότε η περιουσία της Βιβλιοθήκης, η οποία βρήκε προσωρινή στέγη, μέχρι το 1933, στο τουρκικό τέμενος. Όταν αυτό κατέρρευσε, ο σύλλογος ανέστειλε τη λειτουργία του και τα βιβλία μεταφέρθηκαν στο υπόγειο ενός ανεγειρόμενου σχολείου. Εκεί τα βρήκε και τα μελέτησε το 1939 ο Αντώνης Σιγάλας, καθηγητής παπυρολογίας και παλαιογραφίας, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη δέκα χρόνια νωρίτερα. Κατά την έρευνά του βρήκε μόνον 968 έντυπους τόμους, 70 χειρόγραφα, ένα φιρμάνι και 5 κώδικες, όπως επίσης εικόνες και άλλα κειμήλια.

Το πολύτιμο υλικό μεταφέρθηκε εντέλει στο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου παρέμεινε μέχρι το 1949, όταν έγινε η μεγάλη πυρκαγιά στη Νάουσα. Σώθηκαν και μεταφέρθηκαν ξανά σε υπόγειο, σε εκείνο του Δημαρχείου, μέχρι το 1964.

Το 1959 ο ποντιακός σύλλογος επανιδρύθηκε με την ονομασία «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως “Ο Κυριακίδης”». Όσα βιβλία είχαν απομείνει, μόλις 796 τόμοι, πέρασαν στην κυριότητα του Συλλόγου. Σήμερα, τα σημαντικότερα ιερά αντικείμενα των Αργυροπολιτών σώζονται και εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ενώ, τα βιβλία, 973 τελικά στον αριθμό, φυλάσσονται στο τριώροφο κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας. Η προσπάθεια και διά της συναυλίας συνίσταται στη συγκέντρωση πόρων που θα διευκολύνουν τη μεταφορά κειμηλίων και βιβλίο στο κτήριο Τουρπάλη, όπου βρίσκονταν μέχρι το 1949. Εκεί θα δημιουργηθεί το μουσείο που θα τα στεγάσει. 

Εκδηλωσεις
ΤΡΙΤΗ18
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2015