16 Αύγουστος 2015, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2015, 14:06

Σώστε το «Παλιό Ελληνικό» σινεμά, στη Μελβούρνη

  • Σώστε το «Παλιό Ελληνικό» σινεμά, στη Μελβούρνη

Δύο γνωστοί κινηματογραφιστές της Μελβούρνης στηρίζουν αφιλοκερδώς την προσπάθεια του ομογενούς Νίκου Ψαλτόπουλου για τη διάσωση της πρόσοψης του ιστορικού κινηματογράφου Old Greek, που βρίσκεται στο Ρίτσμοντ.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ των Simon Pollock και Lee Herbert ξεκίνησαν ήδη, με στόχο να καταγραφεί η ιστορία του κινηματογράφου σε συνάρτηση με το κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής και της Μελβούρνης γενικότερα.

Ο κινηματογράφος είναι ένα σημείο αναφοράς για τον ελληνισμό της Μελβούρνης, εξού και το όνομά του.

Η πρωτοβουλία του Νίκου Ψαλτόπουλου ξεκίνησε με τη δημιουργία της σελίδας «Save the Greek» στο Facebook, μέσω της οποίας καλούσε όσους γνώρισαν τον κινηματογράφο, αλλά και την ευρύτερη παροικία και κοινότητα, να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να ενώσουν τη φωνή τους ώστε να μην κατεδαφιστεί η πρόσοψη του ιστορικού κτηρίου. Πέραν της πρόσοψης, που παραμένει άθικτη, το υπόλοιπο κτίσμα λειτουργεί ως εμπορικός χώρος.

«Αυτός ο χώρος μάς ταξίδευε νοερά, μέσα από τις ταινίες που προβάλλονταν, στην Ελλάδα», λέει ο Νίκος Ψαλτόπουλος.

Ο κινηματογράφος National Theatre, ευρύτερα γνωστός ως Old Greek, χτίστηκε το 1921 αντικαθιστώντας έναν θερινό κινηματογράφο που βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο. 

Από το 1961 έως και το 1983 ήταν χώρος αποκλειστικά αφιερωμένος στον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ μετά το 1983 στους χώρους του φιλοξένησε πολλές συναυλίες Ελλήνων (αλλά και ξένων) τραγουδιστών και συγκροτημάτων. Στις αρχές του 1990 έπαψε να λειτουργεί ως συναυλιακό κέντρο και οι χώροι του μετατράπηκαν σε καταστήματα.