13 Αύγουστος 2015, 21:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2015, 21:52

Έδιωξαν από καφετέρια την αυτιστική αδερφή του τοπ-μόντελ Νατάλια Βοντιάνοβα

  • Έδιωξαν από καφετέρια την αυτιστική αδερφή του τοπ-μόντελ Νατάλια Βοντιάνοβα

Συγκίνηση, οργή και αντιδράσεις στη Ρωσία για το περιστατικό με την εκδίωξη από καφετέρια της Οκσάνας Βοντιάνοβα, αυτιστικής αδελφής του γνωστού μοντέλου Νατάλιας Βοντιάνοβα. Το συμβάν έφερε στο φως της δημοσιότητας η γνωστή καλλονή μέσω ανάρτησής της στο facebook, όπου κατήγγειλε τον ιδιοκτήτη του καφέ για τη στάση του απέναντι στην αδερφή της. Η Ρωσίδα έτυχε συγκλονιστικής στήριξης από τους χρήστες των social media και το θέμα αναπαράχθηκε από τα ΜΜΕ της χώρας παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις.

Η Οκσάνα Βοντιάνοβα υποχρεώθηκε την Τετάρτη να φύγει από ένα καφέ του Νίζνι-Νόβγκοροντ, στις όχθες του Βόλγα, όπου είχε καθίσει μαζί με την γκουβερνάντα της, αφηγήθηκε η Νατάλια Βοντιάνοβα στο Facebook, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες αντιδράσεις υποστήριξης.

«Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας κατέφθασε και απαίτησε με αγενή τρόπο: "Εμπρός, φύγετε, φοβίζετε τους πελάτες μας. Πηγαίνετε να θεραπευθείτε και θεραπεύστε τα παιδιά σας. Και μόνο τότε να εμφανίζεστε σε δημόσιους χώρους"», έγραψε η Νατάλια, που δεν ήταν παρούσα στον τόπο όπου σημειώθηκε το επεισόδιο.


Η Νατάλια μαζί με την Οκσάνα

Σύμφωνα με το τοπ μόντελ, ο μοναδικός πελάτης της καφετέριας παρενέβη τότε για να ζητήσει να παραμείνει η Οκσάνα χωρίς όμως να πείσει τον ιδιοκτήτη, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία και ζήτησε από έναν φρουρό και στη συνέχεια από τρεις να επιτηρούν την αυτιστική κοπέλα.

Μπροστά στη συγκίνηση που προκλήθηκε, η ρωσική Επιτροπή Ερευνών άρχισε έρευνα για «παραβιάσεις της αξιοπρέπειας προσώπου επειδή ανήκει σε μια κοινωνική ομάδα» – κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης δύο έως πέντε ετών.

«Δύσκολα καταλαβαίνει κανείς πώς κάποιος που είναι ανάπηρος θα μπορούσε να βλάψει τους υπαλλήλους και τους πελάτες ή την εικόνα αυτού του μέρους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών, ο Βλαντίμιρ Μάρκιν, προσθέτοντας πως ο ιδιοκτήτης δεν είχε «θεμιτή αιτιολογία».

Ο γιος του ιδιοκτήτη υποστήριξε από την πλευρά του πως η Οκσάνα είχε κάνει τους πελάτες να φύγουν «χτυπώντας το κεφάλι τους στον τοίχο», σύμφωνα με δηλώσεις του στο κανάλι Vesti της ρωσικής τηλεόρασης.

Η Ρωσία βρίσκεται τακτικά στο στόχαστρο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες την κατηγορούν ότι δεν παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες.

Περίπου το 45% των παιδιών με ειδικές ανάγκες ζουν σε κρατικά ιδρύματα, στα οποία συχνά υποβάλλονται σε κακομεταχείριση, κατήγγειλε η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε το 2014, υπενθυμίζοντας πως οι Ρώσοι γιατροί συχνά ενθαρρύνουν τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τα άρρωστα παιδιά τους.