13 Αύγουστος 2015, 18:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2015, 18:16

Επίθεση με χημικά εναντίον Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ

  • Επίθεση με χημικά εναντίον Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ
    Πεσμεργκά του Ιράκ φθάνει στη συροτουρκική μεθόριο

Κούρδοι μαχητές δέχθηκαν «πριν από μερικές μέρες» επίθεση με χημικά όπλα στο Ιράκ, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο συμμετέχει στην εκπαίδευση πεσμεργκά για να πολεμήσουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν διευκρίνισε ποιοι διενήργησαν την επίθεση.

«Αμερικανοί και Ιρακινοί ειδικοί εργάζονται αυτή τη στιγμή για να προσδιορίσουν τι πραγματικά συνέβη», δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε νοτιοδυτικά της Αρμπίλ, πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η επίθεση με τοξικά αέρια πραγματοποιήθηκε με ολμοβόλο αλλά δεν έγινε γνωστό ποια ουσία χρησιμοποιήθηκε.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι χρησιμοποίησαν όπλα που περιείχαν τοξικά αέρια εναντίον των Κούρδων μαχητών.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του CHP προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού (φωτ.: EPA)

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τερματίστηκαν σήμερα χωρίς συμφωνία. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με αναλυτές, οι πιθανότητες να σχηματισθεί μια συμμαχία του AKP με το εθνικιστικό MHP είναι «πολύ μικρές»,  είναι πλέον «πολύ πιθανό» να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Νοέμβριο, όπως δήλωσαν στελέχη του CHP στο πρακτορείο Reuters.