16 Αύγουστος 2015, 17:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2015, 14:37

Το κάστρο της Αμάστριδος κινδυνεύει από δέντρα και θάμνους!

  • Το κάστρο της Αμάστριδος κινδυνεύει από δέντρα και θάμνους!

Το κάστρο της Αμάστριδος είναι ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκεται στην προσωρινή λίστα της UNESCO. Το κάστρο που έμεινε όρθιο σε πολέμους και πολιορκίες, κινδυνεύει να γκρεμιστεί από τα δένδρα που φυτρώνουν στα τείχη του, το ριζικό σύστημα των οποίων μετακινεί τις πέτρες και τα οικοδομικά υλικά και οδηγεί το κάστρο στην αποσάθρωση και την καταστροφή.

O δήμαρχος της πόλης Εμίν Τιμούρ, αναφερόμενος στο θέμα, είπε χαρακτηριστικά: «Τα δένδρα που έχουν φυτρώσει στα τείχη του κάστρου, όσο περνάει ο χρόνος, καθιστούν σοβαρότερο το πρόβλημα και τις ζημιές που προκαλούν στο αρχαίο οικοδόμημα. Όσο περνάει ο καιρός πέφτουν πέτρες από τα τείχη και δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση».

Το κάστρο συμπεριλήφθηκε στον προσωρινό κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς όταν κατατέθηκε σχετική αίτηση με τίτλο «Κάστρα και τετειχισμένες πόλεις από τη Μεσόγειο μέχρι τον Εύξεινο Πόντο, στο δρόμο του εμπορίου των Γενουατών».

Στα τείχη του κάστρου έχουν φυτρώσει αυτοφυείς δάφνες και συκιές και άλλα δένδρα και θάμνοι που προκαλούν σοβαρές καταστροφές στον οικοδομικό ιστό του, εκτοπίζοντας πέτρες και άλλα οικοδομικά υλικά.

Ο δήμαρχος της Αμάστριδος, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, πρόσθεσε: «Μας είπαν να χρησιμοποιήσουμε χημικά υλικά για να νεκρώσουμε τις ρίζες. Κάναμε αίτηση στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και μας είπαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν γίνουν εργασίες ανακατασκευής. Αν το κάνουμε τώρα, οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες.

»Τελικά αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα δένδρα έχουν κάνει μεγαλύτερη ζημιά απ' ό,τι τα κανόνια στις διάφορες πολιορκίες. Εμείς κόβουμε τα δένδρα από τη ρίζα, όμως αυτά ξαναφουντώνουν με μεγαλύτερη δύναμη και η ζημιά γίνεται μεγαλύτερη. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Είμαστε σε αδιέξοδο».