13 Αύγουστος 2015, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2015, 14:43

Μεταναστευτικό: Διασώσεις, συλλήψεις και βοήθεια

  • Μεταναστευτικό: Διασώσεις, συλλήψεις και βοήθεια
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στη σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών διακινητών (δύο ανδρών και δύο γυναικών) και 58 παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος με σημαία Τουρκίας προχώρησαν, νωρίς το πρωί, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές του Λακωνικού Κόλπου.

Παράλληλα, στη διάσωση 400 παράτυπων μεταναστών έχει προχωρήσει μέσα σ’ ένα 24ωρο το Λιμενικό σε 18 διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι επιχειρήσεις αυτές έλαβαν χώρα σε θαλάσσιες περιοχές των νησιών Λέσβου, Χίου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και Κω.

Με τρεις ώρες καθυστέρηση κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 2» μεταφέροντας 1.800 άτομα, εκ των οποίων οι 1.100, περίπου, ήταν μετανάστες. Το πλοίο καθυστέρησε γιατί έχοντας αναχωρήσει από την Κω, και μετά από ένα δίωρο εν πλω, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο νησί καθώς μια 17χρονη έγκυος μετανάστρια παρουσίασε έντονους πόνους και θα έπρεπε να γεννήσει. Η κοπέλα αποβιβάστηκε στην Κω, παρελήφθη από όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα καταπλεύσει στην Κω με 110 άτομα πλήρωμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δυναμικότητας 2.000-2.500 θέσεων, για να φιλοξενήσει προσωρινά μετανάστες για περίπου 15 ημέρες.

Το πλοίο φόρτωνε από το πρωί καύσιμα και τροφοδοσία για τη στέγαση μεταναστών και τη διευκόλυνση της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, την παραχώρηση της χρήσης εγκαταλελειμμένου κτηρίου του ΠΙΚΠΑ προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά όσοι πρόσφυγες διαμένουν στη Λέρο, ζήτησε από τον διοικητή του κρατικού θεραπευτηρίου του νησιού, με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών και υγειονομικών ζητημάτων.

Ο υπουργός εξαπέλυσε βολές κατά της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις εκ του μακρόθεν», τόνισε.