13 Αύγουστος 2015, 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2015, 18:11

Με καταστροφή ανάλογη ενός σεισμού απειλείται το αρχαίο θέατρο Ασπένδου

  • Με καταστροφή ανάλογη ενός σεισμού απειλείται το αρχαίο θέατρο Ασπένδου

Το αρχαίο θέατρο της Ασπένδου, στην Αττάλεια, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τέσσερες μεγάλες εκδηλώσεις μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.  

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Hurriyet, πολιτικοί μηχανικοί της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας το σοβαρό ενδεχόμενο να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο αρχαίο θέατρο από την ένταση του ήχου και της μουσικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελετή απονομής των βραβείων του 52ου Φεστιβάλ Αττάλειας Golden Orange Film υπολογίζεται ότι ο ήχος από τους ενισχυτές θα είναι στα 110 ντεσιμπέλ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πολιτικών Μηχανικών της Αττάλειας Τζεμ Ογκούζ υποστηρίζει ότι ένα σύστημα ήχου που φτάνει στα 115 ντεσιμπέλ, είναι ικανό να επιφέρει δομική καταστροφή στο θέατρο.

Μια καταστροφή αντίστοιχη με τις ρωγμές ενός ισχυρού σεισμού.

«Ο ήχος στις εκδηλώσεις που γίνονται εδώ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80 με 90 ντεσιμπέλ», υποστηρίζει ο Ογκούζ. Το 2007, μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Τοπογραφίας και Μνημείων, προκειμένου να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και να μειωθεί η χωρητικότητά του, το θέατρο Ασπένδου έκλεισε τις πύλες του για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Εξαίρεση αποτέλεσαν κάποια ειδικά δρώμενα του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας. Τώρα, άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό και υποδέχεται ξανά καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.