23 Ιούλιος 2013, 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:20

Δείτε τι έγινε στο 15ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

  • Δείτε τι έγινε στο 15ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Δείτε τι έγινε στο 15ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Ακολουθούν φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Πραγματοποιήθηκε φέτος το 15ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 18 έως 21 Ιουλίου 2013.

Το Συναπάντημα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό, με την συμμετοχή 700 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιελάμβανε διαλέξεις-εισηγήσεις, από αξιόλογους επιστήμονες ιστορικούς και ερευνητές με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε Σωματείου καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.

Το φετινό συναπάντημα ήταν επετειακό, διότι συπληρώθηκαν 15 χρόνια από την καθιέρωση του ως θεσμό στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Εισηγήσεις έγιναν από τους:

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και  Καμπανίας  κ. Παντελεήμονα

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Δράμας κ. Παύλο

κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη,  Συγγραφέα

κ. Θωμά Σαββίδη , Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου τμ. Βιολογίας Α.Π.Θ

κ. Σίμο Παλτσανιτίδη, Ολυμπιονίκη- Πρόεδρο Παραολυμπιονικών

κ. Εύθυμη Κτενίδη , Προπονητή Στίβου Παραολυμπιονίκων

κ. Μιχάλη Καραβελά , Ερευνητή- Μελετητή Ιστορίας Ποντιακού Ελληνισμού

Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος οι νεολαίοι παρακολούθησαν στην πράξη την παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων  από την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας , αλλά και την αναπαράσταση του Πυρρίχιου χορού ΣΕΡΡΑ από τον  Σύλλογο Ποντίων Εύοσμου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ»

Τέλος, βραβεύτηκαν χορευτές από το  πρώτο χορευτικό συγκρότημα του σωματείου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» της περιόδου 1969-1975.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Πηγή: romfea.gr

Διαβάστε ακόμα:

Τίτλοι τέλους για το 15ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Βίντεο

Gallery