12 Αύγουστος 2015, 19:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2015, 18:55

Η Κίνα και οι φόβοι για συναλλαγματικό πόλεμο

  • Η Κίνα και οι φόβοι για συναλλαγματικό πόλεμο
    Μέσα σ' ένα διήμερο, το γιουάν έχει υποχωρήσει κατά 3,5% στην Κίνα (φωτ.: EPA/Rolex Dela Pena)

Καθοδική πορεία προς χαμηλό τετραμήνου ακολουθούσε το κινεζικό γιουάν, καταγράφοντας απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα μετά την υποτίμησή του από τις αρχές της χώρας, σε μια κίνηση που ενισχύει τους φόβους για έναν παγκόσμιο συναλλαγματικό πόλεμο. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι… κατηγορίες πως το Πεκίνο στηρίζει αθέμιτα τους εξαγωγείς.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, που χαρακτήρισε την υποτίμηση εφάπαξ κίνηση με στόχο το γιουάν να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, προσπάθησε να καθησυχάσει τις χρηματαγορές διαβεβαιώνοντας ότι δεν ξεκινά μια σταθερή υποτίμησή του.

«Κοιτάζοντας τη διεθνή και εγχώρια οικονομική κατάσταση, επί του παρόντος δεν υπάρχει βάση για διαρκή τάση υποτίμησης του γιουάν», ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Μέσα σε ένα διήμερο, το γιουάν έχει υποχωρήσει κατά 3,5% στην Κίνα και κατά περίπου 4,8% στις διεθνείς αγορές. Η υποχώρησή του ασκούσε πιέσεις σε άλλα ασιατικά νομίσματα, με τα νομίσματα της Ινδονησίας και της Μαλαισίας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, ενώ τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας άγγιξαν χαμηλό εξαετίας.

Η χθεσινή υποτίμηση ακολούθησε μια σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων και δημιούργησε υποψίες στην αγορά ότι η Κίνα ξεκινά μια μακρά υποτίμηση του νομίσματός της. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για το γιουάν από τη μαζική του υποτίμηση το 1994.


Η αύξηση των τιμών των τροφίμων επηρεάζει το δείκτη τιμών καταναλωτή (φωτ.: EPA/How Hwee Young)

Το φθηνότερο γιουάν θα βοηθήσει τις κινεζικές εξαγωγές καθιστώντας τις λιγότερο ακριβές στις ξένες αγορές. Αμερικανοί βουλευτές εμφανίστηκαν επικριτικοί χαρακτηρίζοντας την υποτίμηση αθέμιτο πλεονέκτημα για τις εξαγωγές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός μεγιστάνας και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των εκλογών του 2016, υποστήριξε ότι η υποτίμηση του γιουάν από την κινεζική κεντρική τράπεζα, θα μπορούσε να αποδειχθεί  «καταστροφική» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο είναι ένα θέμα που συχνά ανακινεί ο Ντόναλντ Τραμπ, επικρίνοντας σταθερά τη νομισματική πολιτική της Κίνας.