11 Αύγουστος 2015, 23:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2015, 00:08

Πολύ τεταμένη ξανά η κατάσταση στην Μαριούπολη

  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμάκωσε την εξάπλωση του ιού HIV
    (Φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Ο στρατός της Ουκρανίας απείλησε την Τρίτη να ανταποδώσει «με όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του, τα πυρά με ρουκέτες Γκραντ από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην περιοχή της Μαριούπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες. 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο, ο υπουργός Αμύνης της Βρετανίας Μάικλ Φάλον, χαρακτήρισε την κατάσταση «καυτή». 

Επίσης, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, ένας εκπρόσωπος του επιτελείου του ουκρανικού στρατού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, προειδοποιήσαμε τους δυτικούς εταίρους μας ότι θα απαντήσουμε με όλα τα μέσα για να απωθήσουμε την εχθρική επίθεση». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πυρά εναντίον θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ ήταν «συχνές» τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στον «τομέα Μ», γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα. 

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τη ζωή των στρατιωτών μας, πρέπει να απαντήσουν στα πυρά», συνέχισε. 

Η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, σε ανακοίνωσή του, έκανε επίσης λόγο περί «σημαντικής αύξησης των περιπτώσεων παραβίασης της εκεχειρίας ανατολικά και βόρεια της Μαριούπολης».