11 Αύγουστος 2015, 21:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2015, 21:03

Τα 14 σημεία που κέρδισε η χώρα σύμφωνα με την Κυβέρνηση

 • Τα 14 σημεία που κέρδισε η χώρα σύμφωνα με την Κυβέρνηση
  Φωτ. αρχείου

Τα 14 σημεία στα οποία «κερδίζει η χώρα σε σύγκριση με τα μέτρα που απαιτούσε η Τρόικα τον Δεκέμβριο του 2014» δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, με δεύτερο «πανηγυρικού» ύφους non-paper (ανεπίσημου κειμένου), στο οποίο και πάλι παρουσιάζεται  η συμφωνία μόνο από τη θετική της πλευρά.

Ολόκληρο το κείμενο με τα 14 σημεία της κυβέρνησης: Τι κερδίζει η χώρα μας από την παρούσα συμφωνία με τους Θεσμούς, σε σύγκριση με τα μέτρα που απαιτούσε η Τρόικα από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τον Δεκέμβριο του 2014. (5η Αξιολόγηση).

 1. Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται στην συμφωνία, είναι χαμηλότερα από εκείνα της 5ης αξιολόγησης, κατά 11%. Αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, περίπου κατά 20 δισ.
 2. Αλλαγή στον χρόνο και τα ποσά χρηματοδότησης. Με την παρούσα συμφωνία, η χώρα καλύπτει το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2019, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Το σύνολο της χρηματοδότησης θα είναι 86 δισ, έναντι 4 δισ. που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση. 
 3. Διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι του ποσού των 25 δισ. 
 4. Επανέρχεται σε ισχύ ο Θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων.
 5. Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας, προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. («πακέτο Juncker»).
 6. Διατηρείται ο νόμος για τις 100 δόσεις, με μικρές αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, έχουν μπει 850.000 οφειλέτες. Ο νόμος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, χρήση του οποίου δεν έκανε κανένας πολίτης. 
 7. Αποτράπηκε η εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds. 
 8. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η «μικρή ΔΕΗ», παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο. 
 9. Παραμένει σε ισχύ ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χρήση των διατάξεων του οποίου, κάνουν περίπου 350.000 πολίτες. 
 10. Παραμένει σε ισχύ η δωρεάν εξέταση των πολιτών στα νοσοκομεία, χωρίς το εισιτήριο των 5 ευρώ. 
 11. Επανέρχεται η αργία της Κυριακής στα καταστήματα. 
 12. Παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αποκλειστικά από τα φαρμακεία. 
 13. Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας συγκροτείται με τέτοιον τρόπο ώστε τα  έσοδα και τα κέρδη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να επιστρέφουν κατά ποσοστό 50% στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Αυτό δεν συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πήγαινε κατά 100% στην αποπληρωμή του χρέους. 
 14. Η συμφωνία δεν προβλέπει  υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο, και παραίτηση της χώρας από την κρατική ασυλία.